Cum prezintă presa rusă ofensiva în est și asaltul asupra combinatul Azovstal din Mariupol

Ionel Copcea |
Data publicării:
Asaltul asupra combinatului Azovstal, ultimul bastion al rezistenței în Mariupol, oraș care rezistă eroic în Ucraina în fața invadatorului rus
Asaltul asupra combinatului Azovstal, ultimul bastion al rezistenței în Mariupol, oraș care rezistă eroic în Ucraina în fața invadatorului rus

Portalul rusesc de propagandă pro-Kremlin Topwar.ru a anunțat pe 18.04.2022 că trupele ruse au luat cu asalt combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, pentru “anihilarea militanților și a mercenarilor străini”, care se află pe teritoriul întreprinderii.

Focuri puternice sunt executate din opt puncte diferite, cu întrebuințarea aviației, lansatoarelor multiple de proiectile reactive, artileriei autopropulsate și a tancurilor. Ucraina a confirmat atacurile asupra combinatului.

Potrivit părții ruse, ofensiva declanșată în zonă anulează posibilitatea forțelor ucrainene (considerate “luptători ai regimentului Azov și mercenari străini”) să se iasă în afara galeriilor subterane, în timp ce deplasarea prin aceste tuneluri a fost îngreunată din cauza distrugerilor căilor mari de acces provocate prin utilizarea bombelor puternice de aviație FAB-3000.

Sursa citată spune că tactica utilizată de forțele ruse constă în lovirea de către aviație a punctelor cu cea mai intensă activitate, folosind bombe FAB de diverse calibre (în special FAB-500), după care intră în acțiune lansatoarele multiple de proiectile reactive de tip Grad. Acestea provin îndeosebi de la divizionul de artilerie Korsa al așa-zisei Republicii Populare Donețk. Ulterior, tancurile și tunurile autopropulsate avansează în zonele în care activitatea adversarului a fost redusă semnificativ sau la zero.

Comentariul autorului: Căderea Mariupolului în următoarele ore sau zile pare iminentă. Combinatul metalurgic Azovstal a rămas ultimul bastion al apărătorilor ucraineni, după ce trupele ruse au preluat controlul asupra portului maritim și a cartierelor din oraș.

Partea rusă estimează că în galeriile subterane ale combinatului se mai află câteva sute de luptători ucraineni Aceștia sunt blocați în zonă de mai mult timp, iar toate încercările de a sparge încercuirea au fost respinse. În același timp, au fost dejucate mai multe încercări ale militarilor ucraineni de deblocare și evacuare a forțelor încercuite.

Orașul Mariupol este un punct strategic din sudul Ucrainei, iar căderea acestuia ar reprezenta o lovitură pentru trupele ucrainene aflate în Donbas.

CITEȘTE ȘI: A început bătălia pentru Donbas. Spuma Armatei Ucrainei, inclusiv militari din forțele speciale, înfruntă în est armata rusă invadatoare

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel