A început bătălia pentru Donbas. Spuma Armatei Ucrainei, inclusiv militari din forțele speciale, înfruntă în est armata rusă invadatoare

Moscova a confirmat oficial că a început ceea ce numește „următoarea fază a operațiunii militare speciale”  din Ucraina, adică invazia neprovocată și fără precedent declanșată împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. După eșecul din primele două luni de război, Rusia se axează pe Donbas, estul Ucrainei.

Zonă industrializată, estul Ucrainei a devenit ținta principală a Rusiei, care concomitent încearcă consolidarea părții sudice a țării pe care continuă să o agreseze din 2014 încoace, prin cucerirea Mariupolului.

Analistul Ion Petrescu, în cadrul unui episod al emisiunii săptămânale „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania, a subliniat importanța Donbasului. Se întâmpla înainte cu câteva zile ca rușii să declanșeze operațiunea. 

„Cuiul lui Pepelea (n.r. - expresie ce face referire la un motiv ascuns pentru care cineva s-ar băga în treburile altcuiva) e de fapt arealul din partea de vest a Donbasului. De ce? Acolo se află 30.000 de militari, inclusiv din Forțele pentru Operațiuni Speciale a Ucrainei, cele mai bune trupe pe care le are la ora actuală Armata Ucrainei.

Ei au menținut primul tranșeu din 24 februarie, de când a început agresiunea rusă, până acum. Nu au reușit să înainteze nici separatiștii nici militarii ruși”, a precizat Ion Petrescu.

 

Rușii reiau ofesiva, forțând să obțină ceva până pe 9 mai

 

„Există o dilemă, dacă se va respecta termenul de 7 mai pentru operațiunea rusă. E vorba de un ordin dat de președintele Vladimir Putin generalului Vitali Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei ruse, în prezența ministrului Apărării Serghei Șoigu și ai celor care conduc structurile de informații ale Federației Ruse”, a explicat Ion Petrescu.

„Ce ar putea să anunțe pe 9 mai Vladimir Putin?”, s-a întrebat retoric analistul militar.

Acesta e de părere că Federația Rusă va forța cucerirea Mariupolului, oraș pe care se chinuie să-l cucerească și pe care îl ia cu asalt de aproape două luni. 

„Problema Mariupolului e de natură strategică. E singurul diamant care lipsește din ceea ce intenționează Rusia să realizeze, acel culoar terestru dinspre Peninsula Crimeea și zona separatistă din Donbas. Restul litoralului nordic al Mării Azov e controlat de trupele ruse”, a conchis Ion Petrescu care e de părere că rezistența eroică a Mariupolului dovedește că Ucraina a prevăzut din timp acest scenariu și „a a asigurat apărătorilor militari armamentul necesar și muniția”.

În ceea ce privește confruntarea din Donbas, încă din prima săptămână a lunii aprilie ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat că bătălia pentru Donbas va semăna cu cel de-al Doilea Război Mondial.

„Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”, spune la vremrea respectivă Kuleba.

CITEȘTE ȘI: Pierderile înregistrate de ruşi în Ucraina se vor vedea la parada de ,,Ziua Victoriei'' (Video). Mai multe avioane Mig-29 au fost aduse din Armenia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel