Cum e preluată și rostogolită o informație falsă: „SUA preconizează înfrângerea NATO împotriva Rusiei în Marea Neagră”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy

Incidentul dintre distrugătorul britanic HMS Defender și Marina Federației Ruse, în apele Mării Negre, încă are ecouri fiind pe prima pagină a presei de la Moscova.

Iar în acest sens aparatul media apropiat Kremlinului e activ. Mai multe publicații rusești, printre care Vzglyad, RIA Novosti, ori Sputnik, instituție media controlată direct de Kremlin, scot din context un articol semnat de jurnalistul Mark Episkopos, în revista americană de specialitate National Interest.

Despre ce e vorba? Presa din Federația Rusă, sub titluri „SUA prezic înfrângerea NATO în Marea Neagră în cazul unui război cu Rusia” sau „Presa a prezis înfrângerea NATO în Marea Neagră în cazul unui război cu Rusia”, preia articolul din National Interest, dar îl scot din context și îl prezintă sub un unchi total diferit, oferind narațiunii prezentate legitimitate prin faptul că scenariul e preluat inclusiv de media americană de specialitate.

 

Fals. Vladimir Putin e cel care a spus că NATO nu ar face față Rusiei în Marea Neagră, președintele rus fiind doar citat

 

Fals. Mark Episkopos nu scrie în niciun rând al textului că Federația Rusă ar învinge NATO în cazul unui conflict în Marea Neagră. Aceasta este însă o afirmație a lui Vladimir Putin, iar jurnalistul militar îl citează pe președintele rus. Iată cum o dezinformare e preluată și rostogolită în media, iar cititorului - care nu analizează și nu are timp să se ducă direct la „sursă” - îi este prezentat incidentul dintre HMS Defender și Federația Rusă ca o „victorie” a Marinei ruse, superioritatea Forțelor Navale Ruse în detrimentul NATO fiind „recunoscută” chiar și de americani.  

Chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic lângă Crimeea, este puţin probabil ca lumea să fi fost la un pas de al treilea război mondial. Cei care au recurs la această provocare știu că nu pot câștiga războiul”, a precizat Putin, în urmă cu cinci zile, în timpul unei conferințe de aproximativ patru ore. Este fraza pe care a citat-o și National Interest.

Singurele referiri pe care jurnalistul Episkopos le face în articolul publicat în National Interest, și care reprezintă o opinie, sunt două posibile scenarii pentru care Putin a folosit aceste cuvinte.

Jurnalistul militar e de părere că președintele rus fie recurge la amenințări și blufează pentru a evita o incursiune viitoare a NATO în apele Crimeei revendicate de ruși în urma anexării ilegale a peninsulei, fie chiar consideră că Marea Britanie și implicit NATO nu ar răspunde militar în cazul în care Flota Mării Negre a Federației Ruse ar scufunda un distrugător britanic. În cel de-al doilea scenariu, Episkopos consideră că riscul la care Rusia se expune, pe baza unui calcul greșit, este unul imens. 

Așadar, nicio frază cu referire directă la faptul că într-un ipotetic conflict în Marea Neagră, NATO nu ar putea face față Federației Ruse, singura referire de acest fel fiind făcută de președintele Vladimir Putin care e doar citat de National Interest.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel