Cum apare o stare de tensiune în Balcani, cum Rusia îşi anunţă prezenţa prin desfăşurarea de tehnică militară

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia va desfășura militari şi sisteme de apărare aeriană în Serbia pentru exerciții militare comune, care vor avea loc în octombrie. Coincidenţă sau nu aceste manevre militar au loc într-un context destul de tensionat între Kosovo şi Serbia.

Agenţia de presă TASS, care citează un oficial militar rus, sub protecţia anonimatului, precizeza că Ministerul Apărării din Rusia va trimite în Serbia sisteme de apărare antiaeriană Pantsir, care vor participa la exercițiile Slavic Shield-2021.

 

Manevrele militare sunt programate pentru mijlocul lunii octombrie

 

Chiar dacă aceste exerciţii militare comune ruso-sârbe sunt organizate anual şi planificate cu mult timp înainte să aibă loc, o prezenţă militară ruse în Serbia, în contextul tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, ar putea genera şi mai multă instabilitate în Balcani.

Duminică, în urma creșterii tensiunilor de la frontiera cu Kosovo, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dat ordin ca unitățile militare din zonă să fie trecute în stare de pregătire pentru luptă. Acest ordin a venit în contextul desfășurării unităților forțelor speciale ale poliției kosovare în zona de frontieră, gest care la Belgrad a fost considerată o provocare.

Unitățile de poliție din Kosovo au fost trimise la două puncte de trecere a frontierei din nordul țării, unde locuiau predominant sârbi etnici care nu recunosc guvernul de la Pristina.

Conflictul a izbucnit după ce autoritățile kosovare au ordonat proprietarilor de vehicule cu plăcuţe de înmatriculare sârbe să le schimbe cu unele temporare la momentul intrării în Kosovo. Sute de etnici sârbi au început să protesteze și au blocat traficul la punctele de trecere a frontierei. Cel puțin trei persoane au fost rănite în urma confruntărilor cu forţele de ordine.

 

Blindate și avioane de vânătoare sârbe MiG-29, la 2 km de Kosovo

 

Duminică, ambasadorul rus la Belgrad, Alexander Botsan-Kharchenko, și atașatul militar, generalul-maior Alexander Zinchenko, au mers pe linia de demarcație cu ministrul sârb al apărării Nebojša Stefanović. Potrivit Ministerului Sârb al Apărării, diplomații ruși au inspectat forțele și grupurile tactice din garnizoana Raska și din bază militară din Rudnica, care au fost trecute în stare de pregătire pentru luptă.

Între timp, televiziunea de stat sârbă (RTS) a difuzat luni imagini blindate, precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 km de graniţa cu Kosovo.

Avioanele de luptă MiG-29 ale Forţelor Aeriene Sârbe au survolat de mai multe ori, atât sâmbătă, cât şi duminică, frontiera dintre Kosovo şi Serbia.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a descris acţiunile Belgradului ca "manevre militare teatrale", declarându-se convins că "dialogul este singura soluţie".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel