Cum alimentează fals mașinăria rusă fricile istorice din 1941. „Germania a dat undă verde pentru invadarea Rusiei”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Mașinăria rusă de război hibrid e foarte activă. Propaganda rusă se folosește de evenimente istorice pentru denaturarea istoriei și de fake news-uri cu scopul de a arăta o imagine falsă a prezentului. Mesajul, desigur, se adresează „publicului intern”.

Un astfel de exemplu îl constituie narativul propagandei ruse care scoate din context cuvintele ministrului Apărării german Borius Pistorius și scrie că „Occidentul a dat undă verde pentru invadarea sud-vestului Rusiei de către forțele armate ale Ucrainei”.

Materialul e preluat de media rusă, inclusiv de portalul pro-Kremlin Vzglyad. Desigur, asocierea Germaniei cu „invadarea Rusiei” nu e întâmplătoare, fiind alimentate temerile istorice ale societății ruse, cu referire la 22 iunie 1941 - Operațiunea Barbarossa și invadarea URSS.

Și, desigur, scenariul vine mânușă narativului fals pe care Kremlinul îl repetă de la invadarea Ucrainei încoace: „Federația Rusă duce un război de apărare pe teritoriul Ucrainei împotriva Occidentului decadent care urmărește dezmembrarea Rusiei pentru a-i fura resursele”. În fond, e necesară alimentarea populației cu frica de un dușman extern imaginar pentru a o ține sub control și a se justifica agresiunea și războiul de cucerire purtat împotriva Ucrainei.

Iar raportarea la istorie și denaturarea ei e o caracteristică a regimului lui Vladimir Putin. În luna februarie, când s-au împlinit 80 de ani de la victoria Armatei Roșii la Stalingrad, prezent la Volgograd (n.r. - fostul Stalingrad), în timpul discursului, președintele rus a asociat Marele Război pentru Apărarea Patriei de acum 80 de ani cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Cum minte propaganda rusă alimentând fricile istorice din 1941: „Germania a dat undă verde Ucrainei pentru invadarea sud-vestului Rusiei”

 

2. Protest de... (vladimir-putin_30052400.jpg)

Protest de susținere a Ucrainei în fața invaziei neprovocate a Rusiei

În cursul acestei săptămâni ministrul Apărării de la Berlin Borin Pistorius a participat la o emisiune TV în marja întâlnirii care a avut loc la Ramstein, unde aliații iau decizii în ceea ce privește ajutarea Ucrainei.

Pistorius a fost întrebat și de actuala arhitectură a frontului ucrainean, precum și de atacurile ucrainenilor pe teritoriul rus.

Ministrul german al Apărării a rostit în cadrul emisiunii câteva propoziții controversate care ulterior au fost scoase din context de ruși. El a afirmat că „intervenția pe teritoriul inamicului e un lucru normal în timpul unui război” și că în timpul războaielor „căile de aprovizionare ale inamicului trebuie întrerupte”, dar a subliniat că aceste lucruri sunt legitime atâta timp „cât niciun oraș și obiective civile sunt atacate”.

Ulterior, a curs multă cerneală rusă în presa din Federație, pentru a arăta cum „Germania a aprobat invadarea Federației Ruse de către forțele armate ale Ucrainei”. 

Agresorul pozează în victimă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel