Cum a reușit Mossad să sustragă fișierele nucleare ale Iranului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Agenții Mossad care au preluat documentele cu secretele nucleare ale Iranului dintr-un depozit din Teheran în ianuarie, au știut că vor lua un număr mare de dosare, dar nu și-au dat seama că va fi vorba şi de o cantitate mare de CD-uri, a declarat jurnalistul Ronen Bergman, miercuri, de la cotidian național Yediot Aharonot, potrivit The Jerusalem Post.

Agenții Mossad implicați în operaţiunea secretă de sustragere a documentelor, au fost atât de surprinși de cantitatea mare de documente pe care au găsit-o, încât au fost nevoiţi să raporteze în timp real această informaţie șefului Mossad, Yossi Cohen.

Cohen s-a aflat în permanentă legătură cu ofiţerii de informaţii şi a dat repede ordin acestora să ridice cu orice preţ unu număr cât mai mare de CD-uri.

Raportul Mossad arată că, în pregătirea operațiunii, agenţii de informaţii care s-au ocupat de planificare au dezbătut dacă să fotografieze dosarele sau să le aducă fizic, o operațiune mult mai complexă, ne ştiind că va fi vorba despre un volum atât de mare informaţii.

La toate etapele, inclusiv la mijlocul operaţiunii, când agenţii Mossad au sesizat ca au dat peste o cantitate impresionantă de documente, Cohen, seful Mossad, le-a solicitat acestora să aducă înapoi cât mai multe dovezi originale posibile pentru a contracara orice pretenții şi declaraţii din partea Iranului că dovezile sustrase ar fi fost contrafăcute.

Apelul său ad-hoc la mijlocul operațiunii se pare că a meritat pe deplin, deoarece a avut repercusiuni şi rezultate importante, primul-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, luând decizia de a prezenta în mod public materialele informative într-o conferință de presă care a avut loc pe 30 aprilie. 

Mulți spun că prezentarea lui Netanyahu l-a determinat pe președintele american Donald Trump să retragă Statele Unite din Acordul Nuclear Iranian, semnat în 2015.

Mai mult, raportul Mossad precizează că informațiile conținute pe CD-uri au furnizat o multitudine de date şi informaţii despre activitățile nucleare ale Iranului, care nu se găseau tipărite în documente îndosariate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel