Cu ”operațiunea specială” deja în casă, Rusia vrea să exproprieze întreprinderi industriale cheie. Se pregătesc și noi măsuri împotriva presei străine, inclusiv BBC sau DW

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia s-a transformat, treptat, într-un uriaș gulag. Poate doar atmosfera din Româna anilor '80 ar putea concura cu restricțiile majore Kremlinului, aplicate în toate zonele societății ruse.

Rusia vrea să exproprieze întreprinderile industriale cheie

Deși vrea să lase impresia că războiul nu i-a afectat economia și societatea, de o bună bucată de timp, Rusia a intrat, de facto, pe economie de război. O mare parte din cheltuielile bugetare merg către efortul de război al Armatei ruse care luptă în Ucraina.

Acum, guvernul rus a decis să exproprieze trei întreprinderi aparținând holdingului Uzina Electrometalurgică Chelyabinsk (CEMK).

Motivul este că, potrivit Procuraturii Generale din Rusia, privatizarea fabricilor care furnizează 90% din aliaje de fier de pe piața rusă era ilegală în anii 1990, „pentru că a avut loc fără acordul guvernului de atunci”.

Ziarul Kommersant relatează că fabricile de producție aparțin societății pe acțiuni „Etalon Company” a lui Yuri Antipov și Lyudmila Antipova. Autoritățile ruse susțin că companiile sunt de fapt controlate de rezidenți din țări neprietenoase, iar producția lor este exportată în SUA și Europa la un preț mai mic decât cel de piață.

Potrivit rechizitoriului, activele companiei de „importanță strategică pentru asigurarea apărării și securității a țării” au căzut în mâinile RFA International, un gigant canadiano-elvețian.

„Producția destinată producerii de arme și muniții, care dăunează intereselor naționale, este exportată la prețuri reduse în SUA, Franța și Marea Britanie, care duc o politică agresivă împotriva Federației Ruse și furnizează arme Ucrainei”, se arată în procesul de expropriere.

 

O serie de instituții de presă străine, inclusiv BBC și Deutsche Welle, ar putea fi interzise

Rusia vrea să cenzureze toată presa și pregătește noi măsuri.

Potrivit TASS, deputații Dumei de Stat a Rusiei au înaintat o propunere legislativă care va cataloga ca organizații indezirabile unele organizații străine ”ai căror fondatori sunt agenții guvernamentale străine”. În acest fel, de exemplu, posturile BBC, Deutsche Welle ar putea fi închise.

„Astăzi, eu și colegii mei am prezentat o inițiativă importantă care va face posibilă ca, organizațiile ai căror fondatori sau participanți sunt organisme guvernamentale străine, să fie desemnate drept indezirabile pe teritoriul Rusiei”, a declarat Vasiliy Piskarev, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Combaterea Corupției, pe canalul său de Telegram.

Potrivit analizei Institutului pentru Studierea Războiului, aceste prevederi s-ar putea aplica și radiodifuzorului public britanic BBC, Deutsche Welle sau Europa Liberă.

De asemenea, proiectul de lege ar interzice intrarea în Rusia pentru persoanele străine care sunt implicate în astfel de organizații „indezirabile”.

Alături de instituții media precum BBC sau DW, vor fi vizați și jurnaliştii din publicațiile de opoziţie ruse cu sediul în afara Rusiei să intre în Rusia, limitându-le astfel capacitatea de a raporta despre problemele interne ruse.

Probabil noua lege va bloca și mai mult activitatea organizațiilor neguvernamentale internaționale și străine din Rusia.

Mai devreme am amintit cum evaluează Estonia amenințarea rusă asupra NATO. Potrivit oficialilor de la Tallinn, intenția Rusiei de a dubla numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu Finlanda și statele baltice Estonia, Lituania și Letonia arată că Moscova ia în calcul o posibilă confruntare cu NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel