Cu licitații blocate, bulgarii cumpără 'second hand'. Două nave militare au ajuns sub comanda Sofiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Dragorul maritim Hr. Ms. Hellevoetsluis, sursă foto: Wikipedia
Dragorul maritim Hr. Ms. Hellevoetsluis, sursă foto: Wikipedia

Dragorul maritim Hr. Ms. Maassluis și dragorul maritim Hr. Ms. Hellevoetsluis au ajuns în Bulgaria, la Varna. Navele au fost cumpărate din Olanda.

Navele pentru îndepărtarea minelor au fost achiziționate de către vecinii de la sud de Dunăre în regim 'second hand'. Potrivit celor de la BulgarianMilitary, navele au fost recondiționate și au costat 1.9 milioane de euro. Parlamentul de la Sofia a ratificat contractul pentru achiziționarea celor două nave la începutul lunii decembrie anul trecut.

Dragorul maritim Hr. Ms. Maassluis a intrat în serviciul Marinei olandeze în 1984 iar dragorul Hr. Ms. Hellevoetsluis în 1987.

Bulgaria, la fel ca și România, urmărește modernizarea Forțelor Navale, printre cele mai văduvite în ceea ce privește înzestrarea.

Dacă la noi programul corvetelor a fost tergiversat în instanță, acest lucru se întâmplă și la Sofia pentru programul ce prevede construcția a două nave de patrulare.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria ar fi semnat pentru achiziţia de rachete aer-aer AIM-120C7

 

Navele de patrulare noi ale Bulgariei, blocate în instanță

 

În competiția pentru construcția celor două nave de patrulare, au ajuns la final, trei companii: Fincantieri din Italia, Lürssen din Germania și constructorul naval bulgar MTG Dolphin.

Câștigătorii au fost desemnați germanii de la Lürssen, doar că în prezent contractul este blocat după ce Fincantieri a decis să se adreseze instanței din Bulgaria.

Achiziția este estimată la aproximativ 984 milioane de leva (567 milioane USD). Prima navă ar trebui livrată până la sfârșitul anului 2023, iar cea de-a doua până la sfârșitul anului 2024.

La noi, în ceea ce privește corvetele, situația pare că se îndreaptă spre soluționare după ce Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea celor de la Damen de a anula procedura în programul „Corveta multifuncțională. Se pare însă că MApN nu prea se grăbește să semneze contractul cu Naval Group, câștigătoarea licitației.

Mult mai bine stau bulgarii în programul F-16, prin care vor achiziționa opt avioane noi, deși suma e mare. Bulgaria a plătit 1,2 miliarde de dolari pentru cele opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar ele vor avea cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria anunță modernizarea tancurilor T-72. Provocare pentru tancurile TR-85M1 'Bizonul' ale României?

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel