Bulgaria ar fi semnat pentru achiziţia de rachete aer-aer AIM-120C7

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 echipat cu rachete AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile)
Avion F-16 echipat cu rachete AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile)

Compania americană Raytheon a anunțat, săptămâna trecută, că sunt în curs negocieri pentru achiziționarea rachetelor sale AMRAAM de către Forţele Aeriene Bulgare, dar fără a oferi mai multe informații. 

Potrivit publicaţiei bulgăre Dnevnik, anunțul din 15 septembrie al companiei Raytheon a amintit doar că Bulgaria a semnat o scrisoare de ofertă și acceptare pentru achiziţia rachetelor aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile) de la Forțele Aeriene ale SUA și că acest lucru a permis guvernului SUA să înceapă negocierile pentru contractul final cu Raytheon Missiles & Defense "pentru producerea unui număr nespecificat de rachete".

Publicaţia MBS.News, care citează Dnevnik, a precizat că nu există niciun anunț oficial din partea Ministerului Apărării din Bulgaria, privind achiziţia unor rachete AMRAAM. Sursa citată mai preciza că, nu este clar nu numai numărul și tipul acestor rachete, ci și termenul limită pentru livrarea lor către Bulgaria.

Cu toate acestea, publicaţia militară Militaryleak.com susţine că guvernul Bulgariei a solicitat cumpărarea a șaisprezece (16) rachete aer-aer (AMRAAM) AIM-120C7 Advanced Medium Range. Aceste rachete fac parte din muniția pentru cele opt F-16 Block 70 – fabricate de SUA şi pe care ministerul bulgar al Apărării le-a achiziţionat anul trecut.

Prin achiziţia acestui tip de rachete, Bulgaria devine cel de-al 40-lea utilizator al rachetelor aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile). Paul Ferraro, vicepreședinte al companiei Raytheon Missiles & Defense Air Power a precizat că rachetele AMRAAM vor îmbunătăți semnificativ capacitatea de apărare a Bulgariei, oferind piloţilor o superioritate aeriană fără precedent.

AMRAAM este una din cele mai moderne rachete aer-aer și are o autonomie de până la 150 de kilometri, deplasându-se cu viteze de peste 4.000 km/h. Racheta AMRAAM a fost integrată pe avioane F-15, F-16, F/A-18, F-22, Typhoon, Gripen, Tornado și Harrier. Rachetele AIM-120C5 și AIM-120C7 sunt complet integrate pe avioanele F-35 și sprijină capacitatea operațională a avioanelor F-35B a US Marine Corps, fiind singura rachetă aer-aer calificată pentru avioane F-35.

 

Avioane F-16 Block 70 pentru Bulgaria

 

Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

Cu acest pas, partea bulgară și-a îndeplinit angajamentul în cadrul contractelor pentru achiziționarea aeronavelor de luptă F-16 pentru Forțele Aeriene Bulgare.

După confirmarea tranzacției de 1,2 miliarde de dolari partea americană, conform contractului, trebuie să înceapă procesul de construcție și de livrarea a avioanelor F-16.

Primul F-16 este programat să fie livrat la sfârșitul anului 2022, urmând a fi folosit pentru pregătirea şi antrenarea piloților Forțelor Aeriene Bulgăre. Restul de şapte vor fi livrate în etape între anii 2023-2027.

Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a acestui avion de vânătoare, având o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel