Croația alege din nou armament din Franța: După avioane Rafale, Zagrebul cumpără sisteme antiaeriene Mistral 3

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MISTRAL MANPADS este un sistem de arme de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, care trage cu racheta MISTRAL
MISTRAL MANPADS este un sistem de arme de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, care trage cu racheta MISTRAL

MISTRAL 3 este un sistem portabil de rachete cu ghidaj în infraroșu conceput pentru a doborî avioane, rachete și drone la o înălțime de până la șapte km.

Potrivit unor informații neoficiale, livrarea primelor MANPADS MISTRAL 3 ar urma să fie la sfârșitul anului viitor. 

Guvernul Croaţiei a anunţat vineri că va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral, dezvoltat de concernul european MBDA, pentru 72 de milioane de euro (sumă care include TVA), relatează Reuters.

Decizia de a achiziționa un nou sistem antiaerian este extrem de importantă, având în vedere că Croația are lacune în ceea ce privește apărarea antiaeriană. Achiziția completează programul de înzestrare cu noi avioane de vânătoare.

MISTRAL 3 va proteja, într-o oarecare măsură, baza aeriană unde vor fi cele 12 avioane Rafale, cumpărate de la francezi cu 999 de milioane de euro, ce vor înlocui avioanele MiG-21.

Problema integrării capabilităților de apărare a fost abordată și de către gen. Mircea Mîndrescu, invitat la DefenseRomânia, care analizează situația apărării forțelor terestre ale Armatei române.

”În momentul în care facem calculele, trebuie să gândim integrat. Spre exemplu, dacă înzestrezi un batalion cu blindate Piranha, iar acesta n-are apărare antiaeriană, ce faci cu ele? Vin și le distrug în primii 10 km, pentru ți le-au identificat și le lovesc de departe.

Astfel, trebuie să am elementele blindate și elemente de acoperire aeriană, de cercetare, de geniu și toate reprezintă întregul. Nu mai vorbim aici de mentenanță și logistică”, explică Mircea Mîndrescu.

 

Sistemele promise deja de francezi, completate cu altele noi

 

MISTRAL MANPAD

 

Croația și Franța - o relație foarte strânsă în zona militară

 

Decizia guvernului croat de a achiziționa sisteme Mistral 3 vine după achiziția de avioane Rafale.

La acel moment, după contractul de vânzare a 12 avioane Rafale, Franța a donat un sistem MISTRAL, pentru protecția bazei aeriene unde vor fi amplasate avioanele Rafale, scrie publicația croată 24sata.

Pe lângă lansator, pachetul de donații include și un pachet de suport logistic care include instrumente speciale și echipamente de testare, piese de schimb, documentație tehnică și suport tehnic, precum și instruire pentru operatorii și tehnicienii Forțelor Armate croate, instruire care a fost deja efectuată în Franţa.

Producția în serie a lui Mistral a început în 1989, iar astăzi este folosit de armatele din 27 de țări. 

În ultimul an, acesta este deja al patrulea contract major pentru echiparea armatei croate. După contractul de achiziție de avioane de luptă s-a contractat achiziția vehiculului Bradley, spitalul militar de campanie Role 2B, iar acum sistemul antiaerian cu rază scurtă de acțiune. 

Potrivit unor informații neoficiale, sunt în desfășurare negocieri foarte serioase privind realizarea achiziției a două nave noi de patrulare offshore. 

CITEȘTE ȘI: Arnaud Rousset: MBDA propune României rachete Mistral 3 și VL Mica în programele SHORAD/VSHORAD și MANPADS - lansatoare portabile

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel