Croația achiziționează 89 de blindate Bradley second-hand din SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian /  U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian / U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Guvernul croat a aprobat importul mașinilor de luptă pentru infanterie tip Bradley M2A2 second-hand pentru armata croată, în baza unui acord în valoare de 196,4 milioane de dolari.

Contractul include și finanțarea pentru readucere la starea operațională a 62 din cele 89 de vehicule. Cinci blindate vor fi folosite pentru antrenament, iar restul pentru piese de schimb.

Ministerul croat al apărării a informat că mașinile de luptă vor fi livrate între 2023 și 2027.

Acordul, care a fost aprobat de partea croată pe 27 ianuarie, a urmat aprobării date, în decembrie 2020, de Departamentul de Stat al SUA pentru modernizarea și livrarea a 76 de vehicule de luptă M2A2 ODS către Croația, pentru o valoare estimată la 757 milioane dolari.

„În calitate de membru de încredere și responsabil al NATO, Republica Croația va contribui la îndeplinirea obiectivelor de capacitate ale NATO, prin achiziționarea de vehicule Bradley și, prin urmare, la eforturile de descurajare și apărare colectivă ale NATO. Pe lângă confirmarea cooperării strategice cu partenerii noștri americani, valoarea acestui proiect constă și în implicarea companiei Đuro Đaković Special Vehicles la întreținerea vehiculelor de luptă Bradley”, a declarat ministrul croat al apărării, Mario Banožić.

 

Vehiculele americane Bradley vor întări capacitatea Forțelor Terestre Croate

 

Ministrul Banožić a adăugat că vehiculele Bradley au fost donate de Statele Unite prin programul Excess Defense Articles (EDA) pe principiul unui pachet total, care include livrarea de vehicule, arme, muniție, echipamente de comunicații și informații, dispozitive, precum și instruire.

„Statele Unite sunt încântate să ofere aliatului și partenerului nostru apropiat Croația aceste vehicule, care vor fi restabilite operațional și echipate cu sprijinul finanțării SUA. Programul Bradley al Croației este o investiție comună în securitatea noastră comună”, a declarat ambasada SUA în Croația.

În ceea ce privește finanțarea proiectului de achiziție a vehiculelor Bradley, Banožić a subliniat că guvernul SUA a oferit un plan de rambursare pe cinci ani conform căruia, 50% din valoarea ofertei să fie plătită după semnarea contractului. Restul plății ar urma să fie distribuite conform termenelor limită. SUA contribuie cu 51,1 milioane de dolari la achiziție.

Introdusă pentru prima dată în Forțele Terestre ale SUA în 1982, flota Bradley are 2.000 de mașini, peste 500 fiind aceeași variantă cu cele oferite Croației. Acestea sunt același model folosit de Garda Națională din Minnesota, a cărei cooperare strânsă cu Croația prin Programul de Parteneriat de Stat (SPP) se întinde pe 25 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel