Covid-19: Propagandă rusă împotriva Poloniei, o 'strategie' clasică a Rusiei pentru a diviza Aliații

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Imagini din timpul deplasării ajutorului umanitar rus spre Italia, sursă foto: Zvezda TV, portalul Ministerului Apărării rus
EXCLUSIV
Imagini din timpul deplasării ajutorului umanitar rus spre Italia, sursă foto: Zvezda TV, portalul Ministerului Apărării rus

Propaganda rusă antioccidentală nu se dezmite niciodată. Turând la maximum mașinăria minciunilor, mass-media rusă a publicat afirmații care sugerează că Polonia nu a acordat permisiunea pentru aeronavele rusești care transportau ajutor umanitar coronavirus către Roma pentru a intra în spațiul aerian polonez.

Conform minciunii rusești, din aceste motive, avioanele ruse trebuie să utilizeze un traseu mai lung de aproape 2.400 de kilometri, care trece peste Marea Neagră, Turcia, Grecia și Albania. Ministerul Apărării din Polonia a demontat acest fake news care a apărut peste tot în Rusia. Polonezii au anunțat că autoritățile ruse nu au prezentat nici o solicitare de intrare în spațiul aerian polonez.

Moscova a creat o publicitate intensă în jurul zborurilor aeronavelor ruse care transportă ajutor umanitar și personal medical în Italia.

Tonele de echipamente și personal medical au fost transportate cu aeronave pe 22 și 23 martie. Acest lucru a fost realizat pe baza unei înțelegeri rezutate ca urmare a unei discuții telefonice dintre Vladimir Putin (președintele Rusiei) și Giuseppe Conte (premierul Italiei). De asemenea, la nivel guvernamental au fost semnate memorandumuri interguvernamentale relevante referitoare la această chestiune, între șefii ministerelor apărării: Sergei Shoygu și Lorenzo Guerini. Astfel cinci avioane Il-76MD au zburat de la baza Chkalovsky, la 31 de kilometri de Moscova, spre baza aeriană italiană Pratica di Mare de lângă Roma, provenind din așa-numita divizia aeropurtată 224.

Avioanele au acoperit un traseu de 2.400 de kilometri, zburând lângă Voronezh, Rostov pe Don, pentru a traversa Marea Neagră, a intra în spațiul aerian turcesc, a trece peste Istanbul, Salonic în Grecia și a zbura peste Albania. După cum arată Flightradar24.com după ce a traversat Marea Adriatică, aeronavele au intrat în spațiul aerian italian și apoi s-a îndreptat spre Roma. 

 

Propaganda rusă: Polonia a încercat să oprească ajutorul către Italia

 

Propaganda Rusiei a făcut mult tam-tam, ca exemplu de solidaritate cu italienii suferinzi. Iar pe 23 martie, experții ruși în fake news au făcut aceste acuzații neașteptate împotriva Poloniei. Astfel, subliminal s-a introdus ideea că Varșovia trebuia să facă imposibilă rușilor folosirea unui traseu mult mai scurt, prin Belarus, Polonia și apoi spre sud, spre Italia. Polonia, doar este atât antieuropeană cât și antirusească, deci nu a permis transportul umanitar rusesc pentru a ajuta o țară europeană. Din motive destul de evidente, aeronavele ruse evită spațiul aerian ucrainean.

Pentru succesul acestui fake news s-a folosit instrumentul preferat de Kremlin. „Aeronava rusă care ajută Italia nu poate folosi spațiul aerian polonez”, a raportat Sputnik, în mod similar cu alte platforme media de limbă rusă și a mai multor voci de pe Internet, citându-l pe Alexei Pușkov, unul dintre politicienii ruși. Acesta prezidează Comisia pentru politica informațională a Consiliului Federației Ruse, fiind de asemenea gazda și autorul programului TV de anliză „Postcriptovym” difuzat de televiziunea de stat „Tsentr”.

Pe 23 martie Pușkov a publicat infomația falsă pe contul să de socializare: „Polonia nu a lăsat aeronava rusă care transporta ajutoare către Italia să treacă prin spațiul său aerian....mai ales în lumina faptului că ajutorul a fost trimis unui aliat al Poloniei, membru în NATO și UE. De acum înainte, Rusia nu va întâlni Polonia la jumătatea drumului. În orice domeniu!”

Pe baza lansării de mai sus și pe baza traseului avioanelor rusești, a fost lansată o intensă campanie de propagandă. Campania acuză Polonia că va îngreuna acordarea ajutorului. De asemenea, înfățișează Varșovia pentru a fi permanent rusofob și pentru a lucra pentru Donald Trump. Urmează mai multe acuzații. Activitățile în cauză au fost provocate de jurnaliștii Russia Today și Sputnik, care îl citează pe Pușkov, care a precedat lansările oficiale. Nu a fost menționată nicio sursă, chiar dacă pretindeau că au trimis autorități poloneze întrebări cu privire la acest aspect.

 

Polonezii au demontat propaganda Rusiei

 

Partenerul polonez al DefenseRomania, publicația online Defence24.pl a adresat câteva întrebări MMD-ului polonez și Comandamentului General al Forțelor Armate, cercetând problema. Conform legislației poloneze, aceste organisme sunt autorizate să acorde autorizația de zbor pentru aeronavele militare pentru a zbura în spațiul aerian polonez.

Partenerii polonezi au primit un răspuns în termen de o oră. Partea rusă nu a prezentat nicio solicitare de intrare în spațiul aerian polonez. Traseul zborului a fost planificat prin Rusia, Turcia, Grecia, Albania și Italia. Această comunicare scurtă ar fi trebuit să fie suficientă pentru a rectifica informația inițială, dar Sputnik nu a făcut-o sub nici o formă, mai mult propaganda antipoloneză fiind desfășurată pe mai multe nivele, subiectul continuând să fie folosit în această narațiunea falsă.

Scopul acestui fake news este acela de a crea un conflict între statele membre UE și NATO care se confruntă cu pandemia covid-19, criză medicală care implică, de asemenea, o încărcătură emoțională grea.  Si pentru a demonta minciuna încă odată, putem spune că în mod curent aeronavele rusești zboară zilnic peste Polonia - un exemplu poate fi văzut în zborul Aeroflot de la Moscova la Roma, traseul său fiind planificat în Polonia.

CITEȘTE ȘI: Presa italiană: Aproximativ 80% din ajutorul umanitar trimis de Rusia este inutil

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel