Corupţie la nivel înalt în Kuweit. Anchetă privind cumpărarea unor avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În aprilie 2016, Kuweitul a confirmat comanda pentru achiziția cele 28 de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon de la grupul italian Leonardo [Finmeccanica, la acea vreme], unul dintre cei trei membri ai consorțiului Eurofighter [alături de BAE Systems și Airbus].

Valoarea contractului nu a fost specificată, chiar dacă presa a speculat atunci că ar fi vorba despre o sumă care variază între 7 şi 8 miliarde de dolari. Suportul logistic, precum și pregătirea piloţilor și personalului tehnic au fost și ele incluse în contract, potrivit Opex 360.

Ulterior, Kuweitul a anunțat că intenționează să achiziţioneze încă 28 de avioane de luptă, dar de data aceasta F / A-18 Super Hornet, ca parte a unui contract a cărui valoare se presupunea că ar fi de 5 miliarde de dolari. Contractul a fost semnat, în sfârșit, în primăvara anului 2018, pentru 3,17 miliarde.

Ministrul apărării din Kuweit, șeicul Ahmad al-Mansour, a depus o plângere la procurorul general pentru fapte de corpuţie și acuzații de luare de mită care au legatură cu contractul de cumpărare a celor 28 de avioane Eurofighter Typhoon, astfel s-a decis începerea unei anchete.

Astfel, potrivit cotidianului Kuwait Times, Ministerul Apărării a înființat o „comisie specială" care să investigheze rapoartele unui birou de audit cu privire la contractul Eurofighter Typhoon, precum și cel referitor la achiziția celor 30 de elicoptere Caracal de la compania Airbus.

În ceea ce privește avioanele de luptă, această comisei specială a stabilit un raport în care afirmă că „anumiți înalți oficiali, inclusiv un fost ministru al apărării, precum și funcționari publici pensionaţi și activi" au profitat ilegal de poziția lor „şi și-au încălcat responsabilități de a „ nu umfla în mod deliberat valoarea contractului "și„ au beneficia de banii cheltuiți de stat ", ceea ce„ a dus la o pierdere masivă de fonduri publice ", a relatat ziarul Al Rai , care precizează faptul că valoarea totală a contractului pentru celor 28 de avioane Eurofighter Typhoon a ajuns la 9 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel