Coreea de Nord nu renunţă la expertiza sa în domeniul nuclear

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong Ho
ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong Ho

Coreea de Nord îşi va păstra expertiza în domeniul nuclear în pofida promisiunilor făcute SUA în favoarea denuclearizării, a declarat vineri ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho citat de o sursă media din Iran, unde efectuează o vizită.

Coreea de Nord îşi va păstra expertiza în domeniul nuclear în pofida promisiunilor făcute SUA în favoarea denuclearizării, a declarat vineri ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho citat de o sursă media din Iran, unde efectuează o vizită.

În cursul summitului din 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, acesta şi-a reafirmat angajamentul faţă de o ,,denuclearizare completă a Peninsulei Coreene'', o vagă declaraţie de intenţie, fără precizarea vreunui calendar sau unor modalităţi, departe de denuclearizarea "completă, verificabilă şi ireversibilă" pe care o cereau SUA, relatează AFP.

În pofida acestui angajament, ,,vom păstra expertiza noastră nucleară pentru că ştim că americanii nu vor renunţa la ostilitatea faţă de noi'', a subliniat ministrul de externe nord-coreean, citat de agenţia de ştiri Mehri.

Ministrul nord-coreean a sosit la Teheran marţi, în aceeaşi zi cu restabilirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului. El s-a întâlnit cu lideri iranieni de rang înalt, printre care preşedintele Hassan Rouhani şi omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

,,Este dificil de tratat cu americanii", a declarat Ri Yong Ho într-o întâlnire cu preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani. El a spus că ,,principalul obiectiv" al ţării sale este denuclearizarea întregii Peninsule Coreene. Pentru aceasta, ,,este necesar ca americanii să-şi respecte angajamentele, dar ei refuză să o facă", a declarat ministrul nord-coreean, citat de Mehr.

,,Americanii spun cuvinte frumoase atunci când negociază şi promit un viitor strălucitor, dar nu îşi pun în aplicare angajamentele atunci când vine vorba de a trece la fapte", a declarat, la rândul său, Ali Larijani.

Statele Unite au reintrodus, marţi, sancţiuni economice dure împotriva Iranului, în urma retragerii lor unilaterale în luna mai din acordul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Aceste sancţiuni includ blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri penalizatoare la achiziţiile din sectorul auto.

În noiembrie, va intra în vigoare o nouă serie de sancţiuni şi va viza sectorul petrolier, vital pentru Iran, precum şi tranzacţiile financiare şi transportul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel