Coreea de Nord ar avea un nou sistem de rachete pentru confruntări terestre

S.I. Catalin / 19 apr 2019 / 16:18

"Noua armă tactică ghidată" testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări terestre, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Propaganda nord-coreeană a anunţat joi, fără a furniza mai multe detalii, că liderul Kim Jong Un a supravegheat testarea unei noi arme tactice (arme cu rază scurtă de acţiune concepute pentru a fi folosite în cadrul unei lupte).

În urma evaluărilor făcute, Forţele Armate sud-coreene au stabilit că este vorba de un sistem de rachete pentru confruntare terestră, a explicat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan, a spus joi că în niciun caz nu a fost "o rachetă balistică".

Analiştii cred că racheta a zburat puţin la altitudine joasă, ceea ce ar putea indica o rachetă de scurtă distanţă similară rachetei israeliene Spike, cu o rază de circa 20 de kilometri.

Folosirea rachetelor de acest tip de către Coreea de Nord nu reprezintă o încălcare a rezoluţiilor aprobate de Naţiunile Unite la adresa sa ca sancţiune pentru testele cu arme de distrugere în masă, precum rachete balistice intermediare sau intercontinentale, ori bombe nucleare.

A fost pentru prima dată din noiembrie trecut când Kim Jong Un a supervizat testarea unei arme. Şi atunci propaganda nord-coreeană a informat că a fost prezent la testele pentru o armă tactică (probabil un sistem de artilerie), tot fără a furniza alte detalii.

În orice caz, scrie EFE, testarea unei arme cu rază scurtă ar putea fi văzută ca un mijloc de a-i reaminti preşedintelui american, Donald Trump, că reluarea testelor cu rachete balistice şi nucleare (pe care Phenianul a lăsat-o să se înţeleagă după summitul eşuat din februarie de la Hanoi) este o opţiune la îndemână.

Statele Unite nu cred că Coreea de Nord a lansat cu succes o nouă armă complet operațională.

Evaluarea inițială a serviciilor americane este că Coreea de Nord a testat componentele pentru o armă antitanc, mai degrabă decât o armă nouă complet operațională. Evaluarea se bazează pe o analiză a informațiilor colectate de la sateliți și aeronave care nu au înregistrat niciun indiciu care să demonstrez că ar fi avut loc o lansare a unei rachete tactice cu rază scurtă de acțiune sau rachete balistice, informează CNN.

Preşedintele american a spus de mai multe ori că, în ciuda blocajului intervenit în actualele negocieri pentru denuclearizarea Coreei de Nord, el este momentan mulţumit de faptul că regimul nu a mai făcut teste cu arme de distrugere în masă din noiembrie 2017.

După eşecul încheierii unui acord la Hanoi, Phenianul presează Washingtonul pentru a-şi reduce solicitările astfel încât să se negocieze o dezarmare graduală care să ajute la relaxarea sancţiunilor ce sufocă tot mai mult economia nord-coreeană.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy