Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, declarat persona non grata, va fi expulzat din Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Rusia a anunţat miercuri expulzarea consulului Estoniei, reţinut în ajun şi acuzat de încercarea de a obţine 'documente clasificate', în contextul numeroaselor acuzaţii de spionaj între Moscova şi Occident, relatează France Presse.

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al Estoniei în Rusia pentru a-i transmite un ”protest ferm împotriva activităţilor consulului eston la Sankt-Petersburg, Mart Latte”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat, transmite Agerpres.

Mart Latte a fost declarat ”persona non grata şi are la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi teritoriul rus”, a adăugat ea.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), consulul Estoniei la Sankt-Petersburg (nord-vest), al doilea oraş ca mărime al ţării, a fost arestat 'în flagrant delict' în momentul în care 'primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus'.

FSB a denunţat un ”gest incompatibil cu statutul de angajat diplomatic” şi care are ”un caracter clar ostil faţă de Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului eston de Externe, Aari Lemmik, a denunţat la rândul său marţi acuzaţii ”total nefondate” şi a calificat arestarea diplomatului drept o ”provocare” rusă.

”Aceasta este o poziţie cinică, întrucât există probe de netăgăduit cu privire la activităţile ilegale ale acestui diplomat eston”, a reacţionat miercuri Maria Zaharova.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura agravării tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii în 2014.

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete şi i s-a cerut să părăsească teritoriul rus.

Rusia a fost la rândul său acuzată de mai multe ţări europene de implicare în numeroase cazuri de spionaj, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel