Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, reținut de FSB

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
FSB rus
FSB rus

Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, Mart Latte, a fost reţinut marţi, în timp ce primea "informaţii clasificate" de la un cetăţean rus, a anunţat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB), citat de Interfax, conform Reuters şi EFE, pe fondul înmulţirii cazurilor de spionaj între Moscova şi Occident.

"FSB a arestat în flagrant delict un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de lucrător diplomatic şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin", a declarat FSB, citat de Interfax, transmite Agerpres.

Conform normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei.

În acelaşi timp, Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

Tensiunile sunt deosebit de accentuate între Rusia şi Republica Cehă, care acuză Moscova că ar fi la originea exploziilor care au distrus un depozit de muniţii pe teritoriul ceh în 2014 şi au ucis două persoane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel