Conferința donatorilor are loc la Paris pentru a ajuta Moldova: „Este mai vulnerabilă decât ceilalți”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Macron, Maia
Macron, Maia

Aproximativ 45 de țări și instituții se vor întâlni luni la Paris pentru a angaja milioane de euro în ajutor Moldovei, deoarece se teme că ar putea fi destabilizată în continuare de conflictul din Ucraina.

În mare măsură dependentă de energia din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți tot mai mari pe măsură ce iarna se apropie, iar Moscova își reduce aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40%, subminând capacitatea Moldovei de a furniza populației suficientă energie electrică.

Spre deosebire de primele două Conferințe ale donatorilor, noul ajutor ar trebui să fie folosit pentru nevoile urgente ale R. Moldova, privind costurile cu energia electrică, precum și pentru a acoperi costurile de cazare a mii de refugiați ucraineni.

”Greaua moștenire istorică” a R. Moldova a fost subliniată și de Bogdan Aurescu. ”Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunității internaționale la fel ca acum”, a mai arătat șeful diplomației române, care a coprezidat cea de-a treia Conferință a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova.

„Moldova este direct afectată pentru că este dependentă de sursele de energie rusești și este o țară al cărei teritoriu este controlat de soldații ruși, deci este deosebit de vulnerabilă”, explica și un un diplomat francez.

 

Franța și Germania anunță sume importante pentru guvernul de la Chișinău

 

Statele occidentale au mobilizat noi fonduri pentru a ajuta Chișinăul să treacă iarna.

"Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa", s-a adresat Emmanuel Macron președintei Maia Sandu.

Macron a declarat că Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi.  

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro Republicii Moldova din partea Berlinului pentru a ajuta la consolidarea acestei ţări împotriva numeroaselor efecte ale războiului din Ucraina vecină, relatează Agerpres, care citează DPA.

La conferințele donatorilor de la Berlin și București, la începutul acestui an, au fost promise ajutoare de 659 milioane EUR și 615 milioane EUR. Dar oficialii implicați în aceste conferințe au spus că acestea includ angajamente eșalonate, finanțare de proiecte și promisiuni de a injecta bani în economie, dar nu și sprijin bugetar direct.

Noul ajutor ar trebui să fie folosit pentru a sprijini bugetul și furnizarea de energie electrică a Moldovei, precum și pentru a acoperi costurile de cazare a mii de refugiați ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel