Conducta de gaz dintre Finlanda și Estonia, cunoscută sub numele de "Balticconnector", ar fi fost avariată în urma unui sabotaj

Cristian Soare |
Data publicării:

Balticconnector este o conductă bidirecțională de gaze naturale care leagă Ingå, în Finlanda, de Paldiski, în Estonia. Aceasta servește drept legătură vitală între rețelele de gaze naturale estoniene și finlandeze, facilitând transportul de gaze naturale între cele două țări. Gazoductul traversează Golful Finlandei.

Marți, 10 octombrie, președintele finlandez Sauli Niinistö a făcut o declarație cu privire la avariile produse la gazoductul dintre Finlanda și Estonia. Potrivit jurnaliștilor, deteriorarea conductei "nu pare a fi un accident".

Într-o declarație a biroului președintelui, Niinistö a subliniat că duminică a început o anchetă privind cauza avariilor, care este luată în serios.

De asemenea, biroul președintelui a declarat că este probabil ca avaria la conducta de gaz, precum și la un cablu de date adiacent, să fie rezultatul unei "activități externe".

Rapoartele de presă recente au menționat deteriorarea acestei conducte de gaz, existând suspiciuni de sabotaj care ar fi provocat o scurgere de gaz. Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru asistența NATO în cadrul anchetei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO își împărtășește informațiile cu privire la aceste daune și este gata să sprijine aliații în cauză, potrivit Reuters. Finlanda s-a alăturat alianței militare în aprilie, în timp ce Estonia este membră a acesteia din 2004.

În cadrul unei conferințe de presă de marți, premierul Finlandei, Petteri Orpo, nu a calificat scurgerea din conductă drept sabotaj, dar a declarat că aceasta nu ar fi putut fi cauzată de o scurgere obișnuită de gaze.

"Conform unei evaluări preliminare, daunele observate nu ar fi putut apărea ca urmare a utilizării normale a conductei sau a fluctuațiilor de presiune. Este probabil ca deteriorarea să fie rezultatul unei activități externe", a declarat Orpo, potrivit AP.

Biroul Național de Investigații din Finlanda conduce o anchetă privind scurgerea de gaze, a declarat Orpo, adăugând că avaria a avut loc în zona economică a Finlandei.

De asemenea, potrivit autorităților estoniene, zona avariată a cablului de date deținut de operatorul finlandez de telefonie mobilă și furnizor de servicii de internet Elisa se află probabil în zona economică a Estoniei, iar armata estoniană investighează problema.

Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat reporterilor că autoritățile estoniene au primit fotografii care confirmă faptul că avariile de la Balticconnector sunt "mecanice" și "provocate de om".

,,
Această avarie trebuie să fi fost cauzată de o forță care nu a fost creată de un scafandru sau de un mic robot subacvatic. Avaria este serioasa", a precizat Pevkur, adăugând că seismologii au declarat anterior că nu a existat nicio explozie la locul incidentului.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel