Comunitatea politică europeană - proiectul cu care Macron vrea să salveze UE?

Președintele francez Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron

Lideri din 42 de ţări au fost invitaţi azi la Praga, la prima întrunire a Comunităţii politice europene, o structură menită să promoveze cooperarea în materie de securitate între statele Uniunii Europene şi partenerii de pe continent.

Întâlnirea Comunităţii politice europene are ca obiectiv îmbunătăţirea cooperării europene dincolo de graniţele UE.

La reuniune sunt aşteptaţi, pe lângă cei 27 de lideri din Uniunea Europeană, reprezentanţi a încă 17 state partenere, printre care ţări din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Israel sau Marea Britanie.

În prima zi a summit-ului de două zile, joi, va avea loc prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, un proiect iniţiat de preşedintele francez, Emmanuel Macron, la care vor participa 44 de şefi de stat şi de guvern.

În a doua zi a summit-ului, vineri, liderii celor 27 de ţări membre ale UE vor ţine un summit informal.

Se vor discuta la Praga impactul războiului din Ucraina asupra securităţii şi economiei Europei, precum şi posibilităţile de consolidare a cooperării europene, a anunţat Oficiul Guvernului ceh, citat de Hirado, anunță Rador.

 

Comunitatea politică europeană - obiective ”împrumutate” din strategiile UE: Securitate, stabilitate şi prosperitate, dar și idei noi

 

CPE se doreşte o platformă de cooperare pe teme de securitate între ţările Uniunii Europene şi partenerii de pe continent, candidaţi sau nu la aderare. Summitul este organizat de Consiliul European în colaborare cu preşedinţia cehă a Uniunii.

Prezența Norvegiei și Azerbaidjanului, doi mari producători de petrol și gaze, și iminența iernii vor asigura că  summitul e mai mult decât o acțiune protocolară, a spus un înalt oficial francez, citat de NYT

Publicația americană notează că Macron dorește să se asigure că Europa va căuta soluții energetice pe termen lung, care nu vor diminua rolul UE pe scena lumii. Importurile de LNG, strategia energetică franceză, bazată pe nuclear Vs. cea a Germaniei, care se îndreaptă producția de cărbune sunt doar câteva dintre subiectele fierbinți ce vor fi discutate la summit.

Franța dorește să stimuleze unitatea europeană pentru a face față crizei, oferind Comisiei Europene competențe lărgite. Acestea ar putea include negocierea achizițiilor de gaze la nivel european pentru a obține cele mai bune prețuri, la fel ca și în cazul achiziției de vaccinuri.

Pe lângă liderii ţărilor membre ale UE sunt aşteptaţi la Praga şi premierul britanic, Liz Truss, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, precum şi liderii statelor din Balcanii de Vest şi ai mai multor ţări post-sovietice - caucaziene şi din Asia Centrală.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va transmite un mesaj video participanţilor summit-ului de la Praga.

 

Securitate și energie

 

Politicienii vor dezbate joi două subiecte în cadrul unor mese rotunde. Primul subiect se referă la pace şi securitate, iar al doilea subiect se referă la problemele economice, în special la problemele energetice şi climatice.

Summit-ul va crea posibilitatea statelor care se află în conflict deschis între ele, să se aşeze la masa negocierilor. La şedinţa Comunităţii Politice Europene nu va fi adoptat niciun document comun. Politicienii vor stabili, probabil, locul unde vor organiza următoarea reuniune. Deocamdată a fost propusă capitala Republicii Moldova.

Deşi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a elaborat un proiect de declaraţie, care, la propunerea Cehiei, nu va fi adoptat. Cehia doreşte şi astfel să sublineze că acesta este un summit mai informal, a arătat Agenţia cehă de Presă CTK.

Observatorii politici de la Praga se aşteaptă ca subiectele principale ale summitului UE să fie războiul din Ucraina, sprijinul militar european şi economic acordat Ucrainei, precum şi posibilităţile de rezolvare a crizei energetice.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel