Compania americană Lockheed Martin va crește producția de sisteme HIMARS la 96 de unități pe an

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

Compania americană Lockheed Martin anunţă că intenţionează să crească producția de lansatoare de rachete de tip HIMARS - o armă folosită intens în ultimele luni de armata ucraineană pentru a respinge agresiunea militară rusă.

Compania este pregătită să crească producția de lansatoare HIMARS la 96 de unităţi pe an, față de nivelul actual al producţiei de 60 de lansatoare, a declarat marți directorul general al Lockheed Martin, Jim Taiclet.

Cele 20 de HIMARS trimise Ucrainei de SUA începând din vară au avut s-au dovedit extrem de utile pe câmpul de luptă, permițând forțelor ucrainene să lovească poziţiile armatei ruse la zeci de kilometri în spatele liniei frontului din Donbas și din jurul Khersonului.

Înainte de a lansa seria de contraofensive fulgerătoare în est, în luna septembrie, Forţele Armate Ucrainene au ţintit podurile și depozite de muniție, semănând panica în rândul forțelor ruse de ocupaţie ca liniile de aprovizionare cu armament vor fi puternic afectate.

Anunțul de marți al companiei Lockheed Martin privind creșterea producției de HIMARS a venit la câteva ore după ce POLITICO a relatat că Lockheed Martin a început să promită clienților internaționali că se pregătește să își intensifice producția - atenuând parțial îngrijorările guvernelor estonian, polonez și ucrainean, care au comandat recent zeci de lansatoare.

Anticipând că ar urma să primească mai multe cererii, compania a investit 65 de milioane de dolari în urmă cu aproximativ șase luni pentru a scurta perioadă de fabricație pentru HIMARS înainte de a primi un contract de la Pentagon, a declarat Taiclet.

Lockheed Martin ia în considerare, de asemenea, extinderea liniei sale de producţie din Camden, Arkansas, deoarece cererea continuă să crească, a adăugat directorul general al Lockheed Martin.

Probabil companiei americane îi va lua câteva luni de zile pentru a crește producția de la cinci la opt sisteme HIMARS pe lună, ceea ce s-ar putea să nu se întâmple destul de rapid pentru ca Estonia, Polonia și Ucraina să își consolideze armatele în fața agresiunii rusești.

Construirea unei noi linii de producţie nu se face peste noapte, plus că este nevoie de angajarea și formarea noilor angajaţi, ceea ce se traduce într-o perioadă mai îndelungată în a onora toate comenzile. Acest interval de timp crescut a determinat unele țări să înceapă să caute în altă parte lansatoare de rachete.

Polonia, de exemplu, după ce a aflat că cele 500 de HIMARS pe care le-a achiziţionat din SUA vor începe să sosească abia peste câțiva ani, a optat săptămâna aceasta să cumpere 300 de lansatoare de rachete multiple Chunmoo construite de compania sud-coreeana Hanwha - care vor fi livrate în 2023, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak pentru presă de la Varşovia.

Armata americană face, de asemenea, presiuni asupra Lockheed pentru a crește și mai mult producția. În prezent, Forțele Armate Ucrainene au în serviciu 20 de lansatoare M142 HIMARS. Alte 18 vor fi construite de la zero de către industria americană pentru Forțele Armate Ucrainene, în următoarea perioadă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel