Comandantul-șef al Armatei ucrainene: Ucraina are nevoie critică de sisteme antirachetă precum cele Patriot

Cătălin Costea |
Data publicării:

Într-un interviu acordat agenției ucrainene Apostrophe pe 6 decembrie, cu ocazia Zilei Forțelor Armate, comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, general colonel Ruslan Khomchak, a declarat că Ucraina are nevoie de un sistem de rachete de nivelul celui american de tipul Patriot.

Subliniind că în prezent asigurarea apărării antirachetă a spațiului aerian al Ucrainei este o nevoie critică a statului, comandantul-șef a atras atenția că industria națională nu are capacitatea de a asigura încă astfel de capabilități.

“La noi, sistemele de rachete antiaeriene sunt elaborate serios doar de două structuri: Biroul de construcții "Pivdenie" și Biroul de construcții "Luch". Dar nu au depășit proiectele preliminare. Noi nu avem nevoie de sisteme antiaeriene, ci de sisteme antirachetă. Știți perfect ce arme are Rusia astăzi, acestea pot acoperi întregul teritoriu al Ucrainei cu rachetele lor fără a intra cu aviația în spațiul nostru aerian”, a declarat Khomchak.

Acesta consideră că Ucraina se amăgește dacă se concentrează pe obținerea unui sistem de apărare antiaeriană, când de fapt are nevoie de un sistem antirachetă, capabil să doboare simultan avioanele și rachetele inamice. “Nu vreau să numesc nicio companie, dar, de exemplu, Patriot nu este doar un sistem de rachete antiaeriene, ci și antirachetă. De ce nu instalăm acum un astfel de sistem? Am vorbit despre asta la toate nivelurile, cumpărați-ne Patriot, dar antirachetă, nu antiaerian, astfel încât să putem distruge rachetele”, a precizat comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene.

Comentariul autorului: Potrivit unor informații neconfirmate oficial, Ucraina a solicitat guvernului american sisteme de apărare antiaeriană încă din 2018. Ce se cunoaște sigur, este că pe 20 iunie 2018, ministrul Apărării de atunci, Stepan Poltorak, a declarat într-o ședință de guvern că cinci divizioane de rachete Patriot ar fi suficiente pentru a închide complet frontiera cu Rusia.

Probabil că nu întâmplător diplomația ucraineană are ca misiune promovarea menținerii și chiar a dezvoltării procesului de aprovizionare cu armament sub noul guvern american.

"Suntem recunoscători administrației Barack Obama pentru că a făcut atât de mult pentru Ucraina în una dintre cele mai dificile perioade din istoria noastră. Dar nimeni nu este perfect și cred că una dintre greșelile acelei administrații în politica sa față de Ucraina a fost să nu ne livreze armament. Acum această ușă este deschisă. Contrar amenințărilor de atunci ale Federației Ruse și ale promotorilor săi fideli, războiul nu a fost amplificat, iar armele pe care le primim din Statele Unite sunt folosite pentru a ne întări apărarea Și nu mă aștept ca aceste uși să fie închise în noua administrație", a declarat ministrul de externe, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat ieri, 6 decembrie, pentru RBK Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel