Comandantul KFOR - misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo: Nu permitem revolte!

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO

Comandantul KFOR, generalul-maior Ferenc Kajari, într-un interviu exclusiv pentru RTK (Radio Televiziunea Kosovară), care va fi difuzat în această seară, a vorbit despre situația securității din Kosovo, în special în nordul țării, precum și despre posibilitatea unor revolte în cazul neîncheierii unui acord între Kosovo și Serbia, cu privire la punerea în aplicare a deciziei Guvernului Kosovo privind înmatricularea vehiculelor și a cărților de identitate pentru cetățenii sârbi.

Comandantul KFOR a estimat că situația de securitate din partea de nord s-a calmat după evenimentele recente, afirmând că se așteaptă ca negocierile în curs să ducă la un acord.

El a recunoscut că există totuși o prezență sporită a KFOR. "KFOR a stabilit puncte de observare și puncte de control tehnic în tot spațiul. De asemenea, am crescut activitatea de patrulare în toată regiunea. Aceste măsuri sunt luate pentru a fi pregătiți pentru orice incident și pentru o mai mare siguranță. Dacă există tensiuni, vom acționa conform mandatului nostru".

Generalul maghiar a precizat că nu vor fi permise baricade rutiere, deoarece Rezoluția ONU 1244 i-a stabilit două sarcini, pe care le-a numit majore: "Menținerea siguranței și ordinii mediului în Kosovo și păstrarea libertății de circulație pentru toți cetățenii". "Dacă se creează baricade, acest lucru împiedică libera circulație și dacă nu se va ajunge la acord, atunci vom ajunge la un moment în care KFOR va trebui să acționeze pentru a permite libertatea de mișcare", a adăugat Kajari.

Acesta a cerut tuturor părților să se abțină de la acțiuni unilaterale și ca totul să se negocieze și să ajungă la un acord politic, întrucât "înființarea de baricade nu ajută la rezolvarea situației".

Comandantul KFOR, în interviul difuzat în această seară, vorbește și despre grupările criminale sârbe din nord, despre activitatea lui Milan Radojcic, despre graffitiurile amenințătoare ale sârbilor, despre cererea președintelui sârb Vucic privind dislocarea KFOR pe podul Ibri, despre riscul unui eventual război și despre creșterea forțelor sârbe în apropierea granițelor cu Kosovo.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel