Ciucă: Armata României, a 11-a forță militară din UE și a 14-a la nivelul NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportoare blindate Piranha V. Sursa Foto: Uzina Mecanica București
Transportoare blindate Piranha V. Sursa Foto: Uzina Mecanica București

Pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcţii-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euro-atlantice, a transmis premierul Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Armatei Române.

"Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuţi în luptă pentru apărarea pământului românesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulţumi generaţiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea ţării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni şi diferite teatre de operaţii din lume sub egida Alianţei Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene. Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj şi dăruire - acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor şi aliaţilor internaţionali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forţe militare ale lumii, poziţionând-o ca cea de-a 11-a forţă militară a Uniunii Europene şi a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică şi procesul continuu de modernizare demarat de atunci", a afirmat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului subliniază că importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care "agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei" ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi.

"Ţinând cont de contextul acesta, pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcţii-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euro-atlantice. După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a creşte de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă a Armatei României, precum şi reprioritizarea unor programe de înzestrare. Avem în desfăşurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare şi de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de decontaminare şi protecţie individuală colectivă", a afirmat Ciucă.

Premierul punctează şi nivelul înalt de pregătire al militarilor români şi îşi exprimă încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigenţelor defensive şi de securitate actuale.

"Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generaţie, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulţumim pentru seriozitatea cu care vă faceţi datoria. Pe lângă corpul de militari profesionişti activi la nivel naţional, avem numeroşi militari detaşaţi în misiuni NATO, UE, ONU şi misiuni de tip coaliţie. Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetăţenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura şi o rezervă operaţională de oameni pregătiţi, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar. Din experienţa acumulată ca ministru al Apărării şi cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foştilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigenţelor defensive şi de securitate actuale", a transmis Ciucă.

În finalul mesajului său, şeful Executivului le transmite militarilor români mulţumiri pentru seriozitatea cu care îşi fac datoria pentru a creşte nivelul de apărare al ţării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5.000 de militari străini detaşaţi în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detaşamentelor americane prezente în ţara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum şi al unor exerciţii comune şi al misiunii de poliţie aeriană.

În egală măsură, premierul îşi exprimă respectul faţă de militarii răniţi în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este "emoţionantă şi o adevărată lecţie de viaţă".

"La Mulţi Ani, Armatei Române! La Mulţi Ani, militarilor români şi întregului personal al Armatei!", a mai transmis Ciucă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel