CIA și agenții din apărare, acționate în instanță pentru ”cenzuri ilegale”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
US Army
US Army

Mai multe agenţii americane de informaţii şi din domeniul apărării, între care CIA, sunt urmărite în justiţie de foşti angajaţi dornici să împărtăşească publicului din experienţa lor şi care se declară supuşi unei "cenzuri" ilegale.

Cinci foşti agenţi, între care un expert în securitatea informatică şi o fostă angajată în marină care a denunţat violenţe sexuale în armată, au depus plângere marţi într-un tribunal federal din Maryland în numele libertăţii de expresie. 

"Milioane de foşti angajaţi ai agenţiilor de informaţii şi ai armatei sunt expuşi sancţiunilor dacă vorbesc sau scriu despre anii lor de serviciu fără să obţină în prealabil acordul guvernul", menţionează ei în documentul respectiv, potrivit AFP.

Recunoscând totuşi că autorităţile au "un interes legitim să protejeze secretele securităţii naţionale", ei apreciază că regimul actual este "vag, prea larg" şi că se ajunge adeseori la decizii "arbitrare şi neexplicate".

Mark Fallon, unul dintre reclamanţi care a lucrat până în 2010 pentru biroul investigaţii penale US Navy (NCIS), a spus că a trebuit să aştepte zece luni aprobarea pentru publicarea unei cărţi despre utilizarea torturii sub preşedinţia lui George W.Bush, cu condiţia să şteargă 113 pasaje.

Potrivit lui, "aceste tăieturi erau arbitrare şi incoerente", pentru că ele nu se refereau la informaţii confidenţiale şi "păreau uneori justificate de o dorinţă de a proteja CIA de orice ar fi stânjenit-o", se menţionează în documentul judiciar.

Conform reclamanţilor, sistemul de autorizare prealabilă nu a încetat să se extindă în cursul anilor, astfel încât CIA examina o mie de pagini la începutul anilor 1980 şi 150.000 în 2014.

Reclamanţii, susţinuţi de puternica asociaţie de apărare a drepturilor civice ACLU şi de Institutul Knight pentru libertatea de exprimare, cer tribunalului să declare acest sistem contrar Constituţiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel