Chișinăul, ajutat să treacă iarna. Bogdan Aurescu co-prezidează reuniunea de la Paris a Platformei de Sprijin pentru Moldova

Potrivit MAE, ministrul Aurescu va co-prezida acest eveniment alături de ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova se va desfăşura duminică şi luni la Paris şi va fi co-prezidată de România, Franţa şi Germania.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar şi la adresa rezilienţei sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida luni, 21 noiembrie, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument creat în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia faptul că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obţinerea, din partea partenerilor internaţionali, de asistenţă financiară necesară pentru achiziţii de gaz şi de electricitate.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o iniţiativă a României, Germaniei şi Franţei, care urmăreşte generarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, precum şi de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene, a ţărilor G7, a instituţiilor financiare internaţionale şi organizaţiilor internaţionale, precum şi a altor parteneri de dezvoltare. Potrivit site-ului Guvernului de la Chişinău, scopul organizării Conferinţelor este de a mobiliza, concentra şi coordona sprijinul politic, tehnic şi financiar al ţărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

 

Primele două Conferințe

 

La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferinţa privind crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat şi co-prezidat de miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată şi găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la Bucureşti, la 15 iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegaţii din 33 de ţări - state membre ale UE, ale G7, ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, peste zece organizaţii internaţionale, instituţii financiare, instituţii europene (Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă) şi agenţii ale ONU.

Conferinţa din capitala României a obţinut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crearea unui nou grup de lucru, al şaselea, privind reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice, arată Agerpres. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel