China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA

Costea Cătălin |
Data publicării:

Conducerea chineză a aprobat vineri numirea amiralului Dong Jun, fost comandant al Forțelor Navale ale Armatei Populare de Eliberare în funcția de ministru al Apărării, după cum a informat agenția de presă de stat Xinhua. Decizia a fost adoptată în ședința de închidere a celei de-a 7-a sesiuni a Comitetului permanent al celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului, cel mai înalt forum legislativ din China.

Postul de ministru al Apărării era vacant din octombrie 2023, când liderul chinez Xi Jinping a semnat decretul prezidențial prin care l-a destituit pe Li Shangfu. Acesta a fost, de asemenea, demis și din Consiliul de stat după cum este cunoscut guvernul central al Chinei.

Deși a trecut o bună perioadă de timp, până în prezent nu au fost făcute publice motivele pentru destituirea lui Li, care devenise ministru al Apărării și consilier de stat cu doar șapte luni înainte, dar nu mai avea apariții publice din 29 august.

Potrivit Reuters, care citează mai multe persoane aflate în contact direct cu conducerea armatei chineze, în septembrie Li s-ar fi aflat deja sub investigațiile autorităților chineze în legătură cu achiziționarea de echipamente militare.

 

Aspecte privind cariera militară a noului ministru

 

Dong Jun s-a născut în 1961 în provincia Shandong, a intrat în armata chineză în 1978 și a fost promovat la gradul de amiral în 2021.

Dong și-a părăsit postul de comandant al Forțelor Navale la începutul acestei săptămâni, succesorul său fiind amiralul Hu Zhongming care, până în decembrie 2023, a deținut funcția de șef de Stat Major al Forțelor Navale.

Numirea lui Hu a fost văzută de analiști ca un indiciu al concentrării tot mai mari a Chinei asupra problemelor navale, în special în disputata din Marea Chinei de Sud.

Dong nu a fost încă numit în Consiliul de stat sau în Comisia Militară Centrală, dar aceste numiri ar putea fi făcute în lunile următoare. Miniștrii Apărării din China fac parte  în mod normal din toate cele trei structuri – Armata, Comisia militară a Partidului Comunist și Consiliu de stat.

„În calitate de fost comandant al Marinei, Dong s-a angajat în diverse activități diplomatice militare”, se precizează într-o informare a ziarului China Daily.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez a enumerat mai multe contacte pe care le-a avut Dong, inclusiv un apel video cu comandantul-șef al Marinei Regale Thailandeze și rolul principal în exercițiile militare comune desfășurate de forțele chineze cu cele din armatele străine.

Experiența lui Dong pe frontul diplomatic militar ar putea fi văzută ca pozitivă pentru reînnoirea legăturilor militare dintre China și Statele Unite, care au fost întrerupte de ceva timp.

Reamintim că abia săptămâna trecută președintele Statului Major Întrunit din SUA, generalul C.Q. Brown, a reluat discuțiile cu omologul său chinez, generalul Liu Zhenli, după o înghețare a dialogului direct de aproape 18 luni (impusă de China după vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan, în august 2022).

Jun are, de asemenea, experiență de primă mână în tratarea problemelor legate de Taiwan și Marea Chinei de Sud. Între 2013-2014, acesta a fost comandant adjunct al Flotei Mării de Est, acum Marina Comandamentului Teatrului de Est, care are ca zonă de responsabilitate Marea Chinei de Est și Strâmtoarea Taiwan.

Dong a fost și comandant adjunct al Comandamentului Teatrului de Sud, din 2017 până în 2021, înainte de a deveni adjunct și ulterior comandant al Forțelor Navale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel