China: O "greşeală" din partea SUA

Eduard Pascu / 16 dec 2019 / 14:43

China a taxat luni drept "greşeală" expulzarea a doi diplomaţi chinezi de către Washington, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Este vorba despre cel mai recent incident care implică primele două puteri economice ale planetei, la câteva zile după anunţul unui armistiţiu în războiul lor comercial.

Un articol apărut duminică în The New York Times a susţinut că Statele Unite au expulzat "în secret" doi diplomaţi chinezi care au încercat în septembrie să pătrundă într-o bază militară din statul Virginia. Cel puţin unul dintre ei este suspectat de autorităţile americane de a fi agent al serviciilor de informaţii chineze, a adăugat cotidianul, care citează mai mulţi oficiali americani sub acoperirea anonimatului. Acestea ar reprezenta primele expulzări de diplomaţi chinezi în SUA pentru "spionaj" în ultimii peste 30 de ani. 

 

Au intrat într-o bază a Forțelor Speciale

 

Incidentul a avut loc la un "obiectiv sensibil" din apropiere de Norfolk, Virginia, care găzduieşte forţe speciale, conform New York Times. Doi oficiali ai Ambasadei Chinei la Washington, însoţiţi de neveste, au venit cu maşina la postul de control al bazei, dar, neavând autorizaţie, li s-a refuzat accesul, a relatat publicaţia. În loc să plece, vehiculul şi-ar fi continuat drumul în bază, scăpând de controlul militarilor americani şi fiind, în final, blocat cu ajutorul unor camioane. Motivul acestei presupuse tentative de intruziune nu a fost clarificat, conform ziarului. Diplomaţii chinezi au invocat o eroare, susţinând că nu stăpânesc bine limba engleză şi că nu au înţeles instrucţiunile, ceea ce nu i-a convins pe interlocutorii lor americani.

Întrebat pe acest subiect, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, a denunţat luni acuzaţiile ca fiind "total contrare faptelor" şi a chemat autorităţile americane "să-şi repare greşeala". El a precizat la un briefing de presă că Beijingul a "protestat oficial" la Washington.

Departamentul american de Stat nu a comentat incidentul. 

Vezi și: Diplomați chinezi, suspectați de spionaj, expulzați din SUA după ce au pătruns într-o bază militară

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy