China: Cartea Albă în domeniul apărării. Chinezii își dezvăluie obiectivele și temerile

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ultima carte albă de apărare a Chinei a avertizat asupra intensificării concurenței mondiale, deoarece puterile majore își regândesc strategiile de securitate și militare pentru a obține un avantaj strategic.

În același timp, documentul vine și împotriva a ceea ce China vede în încercările de a împărți țara, referindu-se îndeaproape la mișcările de independență din Taiwan, Tibet și Xinjiang și numindu-le "amenințări la adresa securității naționale și a stabilității sociale a Chinei".

În mod surprinzător, cartea albă a abordat, de mai multe ori, acțiunile Statelor Unite, menționând că "SUA se implică în inovații tehnologice și instituționale în căutarea supremației militare absolute".

"SUA și-a adaptat strategiile naționale de securitate și apărare și a adoptat politici unilaterale. A provocat și a intensificat concurența între țările majore, a mărit semnificativ cheltuielile sale de apărare, a impins capacități suplimentare în domeniul nuclear, al spațiului cosmic, al apărării cibernetice și al rachetelor și a subminat stabilitatea strategică globală", se mai arată în Cartea Albă a apărării.

 

Sistemul THAAD din Coreea de Sud subminează balanța strategică din regiune

 

De asemenea, a fost vizibilă consolidarea alianțelor militare regionale și întărirea forțelor sale în regiune ca "sporirea complexității securității regionale", care a evidențiat din nou că introducerea unor sisteme avansate de apărare antirachetă în Coreea de Sud prin "desfășurarea de către SUA a Terminalul Sistemului de Apărare (THAAD) din Republica Coreea (ROK) a subminat grav balanța strategică regională și interesele strategice de securitate ale țărilor din regiune".

Cartea albă face referire la aliații regionali ai Americii, menționând că "Japonia și-a ajustat politica militară și de securitate și a mărit contribuția în consecință", în timp ce "Australia continuă să-și întărească alianța militară cu SUA și angajamentul său militar în Asia-Pacific, căutând un rol mai important în afacerile de securitate".

 

Vânzarea de arme americane către Taiwan

 

O critică mai puternică a fost adresată guvernului din Taiwan - insula pe care China o consideră o provincie separată. În lucrare a acuzat Taiwanul că "a prea departe departe pe calea separatismului, intensificând eforturile de a întrerupe legătura cu continentul în favoarea independenței treptate, împingând independența de jure, intensificând ostilitatea și confruntarea și împrumutând forța influenței străine". Acesta a reiterat faptul că "China se opune cu fermitate practicilor greșite și activităților provocatoare ale SUA în ceea ce privește vânzările de arme către Taiwan".


În același timp, China și-a apărat propriul comportament în tratarea relațiilor dintre cele două, declarând că "își desfășoară în mod activ și corespunzător relațiile militare cu SUA în conformitate cu principiile neconflictuale, nonconfruntare, respect reciproc și câștig prin cooperare".

 

Relația China-Rusia: menținerea stabilității strategice globale

 

De asemenea, a fost abordată și relația crescândă dintre China și Rusia, iar în Cartea Albă se menționează că "relația militară dintre China și Rusia continuă să se dezvolte la un nivel înalt, îmbogățind parteneriatul strategic cuprinzător China-Rusia de coordonare pentru o nouă eră și jucând un rol important în menținerea stabilității strategice globale".

Această relație militară crescândă a fost văzută în ultimele zile, cu prima patrulă aeriană comună ruso-chineză formată din bombardiere care au survolat spațiul aerian dintre aliații și americani, declanșând răspunsuri de către avioane de luptă sud-coreene și japoneze. 

Vezi și: SUA trimite distrugătorul USS Antietam în Strâmtoarea Taiwanului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel