China are cel puțin 350 de focoase nucleare, se arată într-un nou raport al SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:

Un nou raport realizat de doi experţi americani din cadrul Federaţiei Oamenilor de Știință Americani ( FAS ) estimează că arsenalul nuclear al Chinei are aproximativ 350 de focoase nucleare, cu mult mai mult decât sugerează cel mai recent raport al Pentagonului.

Raportul, scris de Hans Kristensen, cercetător şi director Nuclear Information Project în cadrul think-tank-ului FAS, dar şi Matt Korda cercetător asociat în cadrul FAS, precizează că arsenalul nuclear al Chinei are aproximativ 350 de focoase nucleare. Cei doi experţi au ajuns la acest număr, deoarece au luat în considerare atât numărul de focoase nucleare operaționale, cât și pe cel al armelor care sunt încă în proces de testare şi dezvoltare.

Publicaţia americană Defense News precizează că raportul realizat de cercetătorii think-tank-ului FAS este interesant, deoarece vine şi contrazice datele din cel mai recent raport al Pentagonului pe anului 2020, intitulat: Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2020.

În raportul publicat de Pentagon la începutul acestei luni se sugerează că strategia Chinei în materie de arme nucleare are ca obiectiv principal, în următorul deceniu, dublarea arsenalului actual de focoase nucleare – estimat în prezent la 200 de focoase nucleare – inclusiv cele concepute pentru a fi instalate pe rachete balistice care pot lovi teritoriul Statele Unite.

Chiar și cu o astfel de creșteri, forța nucleară a Chinei ar fi mult mai mică decât cea a Statelor Unite, care are aproximativ 3.800 de focoase în stare activă și altele depozitate. 

Raportul realizat de cercetătorii FAS include rachete hipersonice, rachete balistice intercontinentale lansate de la sol din silozuri nucleare, dar şi cele instalate pe platforme mobile şi pe submarine, toate acestea avânt capacitatea de a transporta focoase nucleare.

Pe baza numărului de vectori purtători, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul de focoase nucleare pe care China le deţine este mult mai mare de 200 – număr estimat de Pentagon în raportul său din 2020 privind capabilităţile armatei chineze.

Raportul FAS sugerează, de asemenea, că aproximativ 272 din cele 350 de focoase nucleare pe care le deţine Armata de Eliberare a Poporului sunt operaționale. Această estimare include 204 focoase nucleare care pot fi lansate de la sol, 48 focoase lansate pe submarine și 20 de bombe nucleare gravitaționale lansate cu ajutorul unor bombardiere strategice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel