China ar fi adoptat o lege pentru contracararea sancţiunilor străine

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Parlamentul chinez ar fi adoptat joi o lege pentru a contracara sancţiunile străine, într-un context de presiune tot mai mare din partea SUA şi a aliaţilor lor faţă de Beijing, au relatat joi media chineze, citate de AFP.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a extins săptămâna trecută lista neagră cu firme străine în care americanii nu au dreptul să investească, în numele securităţii naţionale, transmite Agerpres.

Un număr de 59 de companii chineze, acuzate că susţin activităţile militare ale Beijingului, figurează de acum pe această listă neagră, faţă de 31 anterior.

China a denunţat iniţiativa Washingtonului şi a avertizat că va lua măsuri pentru a-şi "apăra" companiile.

Parlamentul chinez, subordonat Partidului Comunist, a adoptat în comisie o lege împotriva sancţiunilor străine, a indicat joi televiziunea naţională, fără să ofere mai multe detalii.

Beijingul se plânge de mult timp de aplicarea extrateritorială a legislaţiei americane prin sancţiuni şi restricţii comerciale.

Această lege va fi "un puternic mijloc de descurajare împotriva guvernelor străine care adoptă sancţiuni ilegale împotriva Chinei", comentează Global Times, un cotidian cu tentă naţionalistă.

Într-un editorial care menţionează în mod explicit Statele Unite, publicaţia nu a dezvăluit niciuna dintre măsurile prevăzute de noua lege.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat semnificativ sub preşedinţia lui Donald Trump (2016-2020), marcată de un conflict comercial între cele două mari puteri mondiale şi de sancţiuni americane care au vizat mai mulţi giganţi chinezi digitali şi de comunicaţii, precum Huawei.

Preşedintele Joe Biden a decis miercuri să temporizeze dosarul TikTok şi WeChat, anunţând revocarea ordinelor executive ale predecesorului său în funcţie privind interzicerea acestor aplicaţii chineze de succes în SUA.

Preşedintele american a cerut totuşi administraţiei sale să lanseze o anchetă pentru a determina riscurile reale pe care le prezintă aplicaţiile deţinute de anumite puteri străine. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel