China a uimit specialiștii ruși și americani. Beijingul a reușit lansarea unei rachete de pe un vehicul care se deplasa cu viteze de peste 5 Mach 

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit celor mai recente informații publicate de Financial Times, în cadrul testului efectuat de China în luna iulie a fost lansată o rachetă de pe un vehicul glisor care se deplasa cu o viteză hipersonică de peste 5 Match, ceea ce reprezintă o capacitate pe care nicio țară nu a demonstrat-o anterior.

Specialiștii Pentagonului au fost surprinși de nivelul tehnologic avansat care a permis vehiculului glisor hipersonic, o navetă spațială manevrabilă care poate transporta un focos nuclear, să lanseze o rachetă separată în timpul zborului în atmosferă, deasupra Mării Chinei de Sud.

“Experții din cadrul DARPA, agenția de cercetare avansată a Pentagonului, încă nu au înțeles cum a reușit China să lanseze o rachetă dintr-un vehicul care se deplasează cu viteze hipersonice”, au declarat surse familiarizate cu detaliile testului chinez.

Au fost analizate cu atenție datele legate de test pentru a înțelege modul în care China stăpânește tehnologia și, de asemenea, pentru a înțelege scopul lansării unui proiectil dintr-un vehiculul hipersonic, cu atat mai mult cu cât proiectilul nu a avut nicio țintă evidentă înainte de a cădea în apă.

Unii specialiști consideră că proiectilul a fost o rachetă aer-aer, în timp ce alții cred că reprezintă o contramăsură în fața sistemelor de apărare antirachetă, astfel încât să protejeze vehiculul hipersonic până când acesta își atinge ținta.

Rusia și SUA sunt preocupate, de asemenea, de armele hipersonice de ani de zile, dar lansarea de contramăsuri de pe acestea reprezintă “cea mai recentă dovadă că eforturile Chinei sunt mult mai avansate decât cele Kremlinului sau Pentagonului”.

Casa Albă a refuzat să comenteze informațiile, dar a declarat că rămâne îngrijorată de testul din 27 iulie semnalat pentru prima  luna trecută, de Financial Times.

Beijingul a respins prima dezvăluire a testului de arme hipersonice, declarând că este doar un test al unui vehicul spațial reutilizabil.

Comentariul autorului: Pentru a înțelege mai bine funcționarea de bază a armelor hipersonice, trebuie spus că până în prezent au fost dezvoltate două tipuri de arme hipersonice.

Primul este cel mediatizat de Rusia din 2018, care are la bază o rachetă foarte manevrabilă, propulsată de un motor cu combustibil solid. Al doilea este cel bazat pe un vehicul glisor, cum este cazul testului efectuat de China..

Vehiculul hipersonic glisor este practic o aeronavă spațială - nu cu mult diferită de o navetă spațială - care este lansată pe orbită și apoi reintră în atmosferă îndreptându-se către ținta sa cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel