Cehia, surprinsă de „reacția puternică” a Rusiei în războiul diplomatic dintre cele două. Praga cere UE o declarație de solidaritate

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cehia a transmis luni că expulzarea de către Rusia a 20 de angajaţi ai ambasadei sale la Moscova ca răspuns la expulzarea de către Praga a 18 diplomaţi ruşi este o reacţie mai puternică decât s-a aşteptat, iar guvernul va lua în considerare noi măsuri, relatează Agerpres, citând Reuters.

Ministrul ceh de externe în exerciţiu, Jan Hamacek, a spus că le-a cerut omologilor săi din UE o declaraţie de solidaritate la reuniunea lor de luni prin videoconferinţă.

"Mă aştept de asemenea ca pornind de aici să învăţăm mai mult să ne exprimăm sprijinul. Va fi decizia statelor membre dacă vor dori să vină cu unele măsuri concrete", a spus el.

Republica Cehă a expulzat sâmbătă 18 angajaţi ai Ambasadei Rusiei, acuzaţi de spionaj în legătură cu o presupusă implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său.

"Reacţia (Rusiei) este mai puternică decât ne-am aşteptat. Sunt mai mulţi diplomaţi decât numărul ofiţerilor de spionaj pe care i-am expulzat noi", a declarat Hamacek într-o conferinţă de presă televizată.

"Mă voi întâlni cu premierul şi vom discuta dacă şi când va fi nevoie să luăm măsuri suplimentare", a mai spus el.

Guvernul ceh a precizat că are suspiciuni rezonabile că cei doi agenţi secreţi ruşi acuzaţi de otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie în 2018 s-au aflat în spatele exploziei din 2014 de la un depozit de arme din Cehia, când două persoane şi-au pierdut viaţa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel