Cehia își schimbă documentele strategice: Statul trebuie să se pregătească mai bine pentru apărare

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei declarații acordate pentru agenția de presă ČTK, directorul Secției Politica de apărare și strategie din structura Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a anunțat, pe 25.03.2023, că documentele strategice ale Cehiei vor suferi revizuiri fundamentale. În opinia sa, acestea vor trebui să reflecte schimbările din mediul de securitate din ultimii ani.

Acesta a subliniat, de exemplu, că Republica Cehă trebuie să aibă suficiente provizii, iar statul trebuie să se poată mobiliza dacă este necesar pentru un eventual conflict. De asemenea, a menționat că apărarea reprezintă o problemă a întregului stat și a societății și nu doar a Ministerului Apărării și a armatei.

Coaliția guvernamentală aflată la putere în Republica Cehă a stabilit necesitatea schimbării documentelor strategice ca unul dintre punctele principale ale declarației sale program, chiar înainte de începerea războiului din Ucraina. Potrivit lui Jireš, la acea vreme era deja clar că acestea erau depășite. În același timp, situația a fost accelerată de războiul din Ucraina și de aprobarea noului concept strategic al NATO.

Guvernul actual are, de asemenea, ambiții mult mai mari în domeniul securității și apărării decât cabinetele anterioare. “Toți acești factori trebuie să se reflecte în noua arhitectură a politicii cehe de securitate și apărare”, a spus Jireš.

El a numit schimbările avute în vedere drept “o revizuire strategică națională”. Până la sfârșitul primăverii, Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să revizuiască Strategia de securitate a statului. Va fi urmată de Strategia de apărare pregătită de Ministerul Apărării, Perspectiva pe termen lung pentru apărare până în 2040 și Conceptul de construire a armatei. Toate aceste documente vor fi interconectate. Autoritățile lucrează la ele încă din toamna anului trecut.

Jireš a enumerat câteva puncte esențiale pe care ar trebui să le conțină “revizuirea”. Unul dintre ele se referă la faptul că nu mai există o perioadă de avertizare în legătură cu o posibilă amenințare sau conflict, pe care se bazau în trecut strategii de securitate. “Acest lucru înseamnă că teritoriul aliaților noștri sau al Republicii Cehe poate fi atacat practic în orice moment”, a spus el.

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a arătat și cerințele materiale enorme ale unui astfel de conflict. Republica Cehă trebuie, așadar, să creeze stocuri de tot felul, în special de muniții.

Ca un al treilea punct, Jireš a identificat capacitatea de dezvoltare militară a Forțelor Armate. ,,Oamenii o pot numi mobilizare. Acesta este ceva ce a fost întotdeauna consacrat în legislație, nu a dispărut niciodată din ea, dar, în același timp, nu s-au făcut demersuri în ultimele decenii care să o poată implementa în mod satisfăcător în practică, a menționat el.

Jireš a subliniat, de asemenea, rolul indispensabil al industriei și capacităților acesteia. ,,În cazul în care vom fi obligați să conducem o operațiune de apărare colectivă în cooperare cu aliații noștri, va trebui să asigurăm aprovizionarea cu materiale din industrie, ceea ce depășește domeniul pur al industriei de apărare”, a declarat el.

Acesta s-a referit și la necesitatea unei abordări la nivel de societate a apărării. ,,Unul dintre mesajele principale ale noii Strategii de apărare va consta în faptul că apărarea țării nu este doar în sarcina Ministerului Apărării și a Forțelor Armate, ci a tuturor departamentelor, a tuturor organelor administrative și a societății în ansamblu”, a concluzionat Jireš.

În paralel cu pregătirea noilor documente strategice, Ministerul ceh al Apărării lucrează așadar și la reformarea implicării cetățenilor în apărarea statului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel