Cehia intenţionează să achiziţioneze 24 de avioane F-35. În prezent, Forţele Aeriene Cehe închiriază din Suedia mai multe aeronave Gripen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Cehiei a decis miercuri să înceapă negocierile cu Statele Unite pentru achiziţionarea de avioane de luptă F-35, produse de compania Lockheed Martin, pentru a înlocui aeronavele Gripen închiriate de la Suedia, informează agenţia de presă CTK, preluată de Reuters. 

Executivul de la Praga intenţionează de asemenea să negocieze direct cu compania BAE Systems pentru a cumpăra mai multe vehicule de luptă CV-90, după ce a renunţat la organizarea unei licitaţii pentru echipamentele respective. 

Guvernul de la Prag a decis ca Ministerul ceh al Apărării să înceapă negocierile cu SUA pentru achiziționarea mai multor aeronave F-35, deoarece Forțele Aeriene Cehe ar trebui să dispună în viitorul apropiat de noi avioane de luptă, a precizat premierul ceh Peter Fiala.

Mass-media cehă precizează că guvernul de la Prag a luat această decizie pe baza recomandării venite din partea militarilor.

Astfel, potrivit informaţiilor publicate de cotidianul Forum24.cz, ministerul ceh al Apărării vrea să achiziționeze 24 de avioane F-35, deoarece Forțele Aeriene Cehe dispun în prezent de 14 avioane de luptă JAS-39 Gripen C/D care sunt închiriate de la Suedia până în 2027. Acest contract de închiriere poate fi prelungit cu încă doi ani.

Pe baza informaţiilor apărute luna trecută în presa cehă, DefenseRomania a relatat că Ministerul ceh al Apărării ia în considerare înlocuirea celor 14 avioane de vânătoare JAS-39 Gripen C/D închiriate de la producătorul suedez Saab până în 2027 prin achiziționarea a cel puțin 24 de avioane de luptă F-35A.

În urma unui studiu realizat pentru a evalua nevoile sale, Forțele Aeriene Cehe au transmis luna trecută ministerului apărării preferința să cu privire la aeronavele care ar trebui să protejeze spațiul aerian ceh în următorii ani.

Avionul F-35A este considerat favorit de Forțele Aeriene Cehe. Celelalte avioane avute în vedere anterior au fost Gripen E/F, Eurofighter Typhoon și F-16 Viper (cea mai recentă variantă a avionului de luptă F-16 Fighting Falcon).

Informația că avionul F-35A este considerat favorit de Forțele Aeriene Cehe a fost confirmată de reprezentanţii companiei Lockheed Martin la Salonul Aeronautic ILA de la Berlin din 22 iunie 2022. 

Într-un interviu în exclusivitate pentru site-ul ceh Seznam Zpravy, vicepreședintele companiei americane Lockheed Martin, Randy Howard, a explicat de ce Cehia ar trebui să achiziționeze F-35. Howard a menționat mai multe avantaje, dintre care unul este că multe alte state din Europa au optat deja pentru acest tip de aeronavă.

,,Investiția în avioane de luptă este strategică. Nu o faci doar pentru că îți dorești un avion de vânătoare, ci pentru că te confrunți cu anumite amenințări. Aceste amenințări sunt în continuă schimbare, iar amenințările pe care le vedem astăzi nu sunt aceleași cu care ne-am putea confrunta peste cinci, zece, cincisprezece sau chiar patruzeci sau cincizeci de ani. Sincer, nu există nicio altă aeronavă pe Pământ care să poată concura cu F-35 în acest moment'', a spus recent Randy Howard.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel