Cehia va renunța la leasingul pentru Gripen și e pe punctul să decidă dacă achiziționează sau nu avioane F-35 Lightning II

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35 Lightning II olandez, sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 Lightning II olandez, sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit reprezentanților companiei americane Lockheed Martin, Cehia a avansat în privinţa discuţiilor despre posibilitatea achiziționării unor avioane de luptă F-35A Lighting II. Cehia a fost inclusă împreună cu Grecia pe lista țărilor aflate în prezent cele mai aproape de achiziționarea unor aeronave de generația a V-a F-35.

În prezent, Forţele Aeriene Cehe închiriază din Suedia mai multe avioane Saab JAS39C/D Gripen pentru care contractul este negociat și prelungit  la fiecare zece ani. 

Ministerul ceh al Apărării ia în considerare înlocuirea celor 14 avioane de vânătoare JAS-39 Gripen C/D închiriate de la producătorul suedez Saab până în 2027 prin achiziționarea a cel puțin 24 de avioane de luptă F-35A. În urma unui studiu realizat pentru a evalua nevoile sale, Forțele Aeriene Cehe au transmis deja ministerului apărării preferința sa cu privire la aeronavele care ar trebui să protejeze spațiul aerian ceh în următorii ani, a precizat cotidianul ceh Echo24 la 20 iunie 2022.  

 

Forțele Aeriene Cehe preferă F-35 Lightning II

 

Potrivit Aero Time, avionul F-35A este considerat favorit de Forțele Aeriene Cehe. Celelalte avioane avute în vedere anterior au fost Gripen E/F, Eurofighter Typhoon și F-16 Viper (cea mai recentă variantă a avionului de luptă F-16 Fighting Falcon).

Informația ca avionul F-35A este considerat favorit de Forțele Aeriene Cehe a fost confirmată de reprezentanţii companiei Lockheed Martin la Salonul Aeronautic ILA de la Berlin din 22 iunie 2022. 

Guvernul suedez și cel ceh au semnat un memorandum pentru închirierea a 14 avioane de luptă Gripen în iunie 2004, pentru a înlocui vechile MiG-uri 21. În mai puțin de un an, la 18 aprilie 2005, primele șase avioane de vânătoare Gripen C cu un singur loc au aterizat la Baza a 21-a a  Forţele Aeriene Cehe.

Pregătirea primilor opt piloți cehi și a 20 de membri ai personalului de la sol s-a desfășurat între august 2004 și ianuarie 2005. Întregul program de pregătire a fost finalizat într-un timp record, iar piloții cehi au efectuat primul zbor cu Gripen în octombrie 2004.

 

Cehia a prelungit leasingul pentru Gripen până în 2027

 

În ultimii 15 ani, avioanele de luptă Gripen au protejat spațiul aerian al Cehiei, au efectuat aproape 30.000 de ore de zbor și au participat cu succes la mai multe misiuni de poliție aeriană NATO și exerciții internaționale. 

În 2014, Republica Cehă a anunțat o prelungire a contractului de închiriere a avioanelor Gripen până în 2027. În cadrul acestui contract, aeronavele au fost modernizate la versiunea MS20. 

Dezbaterea privind posibilitatea achiziționării unor avioane F-35 se desfășoară de câteva luni în Cehia, deși până acum nu a fost tratată suficient de serios. 

Între timp, așa cum a spus J.R. McDonald, vicepreședinte în cadrul companiei americane Lockheed Martin, la o conferință de presă la Expoziția Internațională de Aviație ILA Berlin 2022, în acest moment sunt purtate discuții cu două state europene interesate să cumpere avioane F-35. 

,,Din câte știu, Cehia este destul de aproape de a lua o decizie’’, a spus McDonald.

A doua țară menționată  de reprezentantul companiei Lockheed Martin este Grecia, care și-a exprimat de mult timp dorința de a cumpăra avioane F-35. Cu toate acestea, odată cu semnarea contractului de anul trecut pentru aeronavele Dassault Rafale, Atena pare acum mai puțin hotărâtă decât Praga în ceea ce privește achiziționarea de avioane de generația a V-a.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel