Cehia expulzează diplomați ruși după ce GRU s-a implicat în explozia de la un depozit de muniţie în 2014

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Republica Cehă
Foto: Ministerul Apărării din Republica Cehă

Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile de informații ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Agerpres, care citează agențiile internaționale Reuters şi AFP.

''Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice'', (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis într-o scurtă intervenţie televizată.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Agenţia de presă Interfax l-a citat pe vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde.

Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţionat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel