Ce caută Budapesta în R. Moldova? Dungaciu: Ungaria joacă cu Rusia și își construiește loialități anti-românești

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Premierul maghiar Viktor Orban, și președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Premierul maghiar Viktor Orban, și președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a comentat prezența Ungariei în Republica Moldova.

În acest sens, amintim că ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a făcut săptămâna trecută o vizită la Chişinău, pentru a însoţi un transport de 100.000 de măşti chirurgicale şi 5000 de perechi de mănuşi medicale donate de ţara sa Republicii Moldova.

În emisiunea „Vocea Libertății”, realizată de politicianul Mihail Neamțu pe pagina sa de Facebook, analistul Dan Dungaciu a explicat interesele Ungariei pentru Republica Moldova.

„Interesul major al Ungariei este pentru autonomie. Ei sunt cei mai mari susținători a unei autonomii extinse a Transnistriei în interiorul Republicii Moldova. Ungaria e cel mai mare susținător al acestui proiect. Prin această susținere, Ungaria vine în întâmpinarea Federației Ruse, pentru că și Moscova asta vrea mână la urmă, nu să ia Transnistria, asta este o naivitate. Dorește să o integreze, să dea Transnistria Republicii Moldova pentru a o putea prăbuși total. Ungaria joacă cu Federația Rusă în această zonă”, e de părere Dan Dungaciu.

 

Ungaria își construiește loialități anti-românești

 

Totodată, analistul politic a mai subliniat că Budapesta își „construiește loialități în interiorul Republicii Moldova. Adică acea clasă politică care nu e deloc prietenă a României, dimpotrivă, și care îți dorește o reintegrare cu Transnistria chiar și în condiții rusești, pentru a lega definitiv Republica Moldova de Est, nu de Vest. Pentru că asta înseamnă Transnistria pentru Republica Moldova.

Ungaria se pune la dispoziție din acest punt de vedere (n.r. - la dispoziția politică a Federației Ruse). Ea lucrează cu manta”, a mai precizat profesorul Dan Dungaciu.

Nu în ultimul rând, Ungariei îi place să provoace lucrurile la Chișinău fiindcă știe că cea mai importantă miză de politică externă a României este și rămâne Republica Moldova”, a conchis analistul politic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel