Caz Khashoggi. Arabia Saudită a recunoscut moartea jurnalistului

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Printr-un comunicat al procurorului general al regatului saudit, autoritățile recunosc decesul lui Jamal Khashoggi, ziaristul dispărut de trei săptămâni.

Prin această recunoaștere târzie, se rezolvă prima solicitare americană cu privire la clarificarea situației. Declarația, făcută exact în ziua de vineri, specială pentru musulmani și care subliniază importanța excepțională a ei, reprezintă faza inițială a construcției unui nou narativ care să salveze relațiile americane cu regatul, dar și să ofere o portiță tuturor demnitarilor celor care au anunțat că nu vor mai participa la conferința Davos din Deșert, această conferință care începe săptămâna viitoare și de la care ziarul nostru, Defense România va transmite în timp real noutăți, și unde s-a dorit practic lansarea prințului moștenitor Mohammed bin Salman ca singurul membru al familiei regale saudită capabil de a moderniza regatul. După ce toți demnitarii americani au anunțat că nu vor participa la FII 2018, a urmat mesajul ferm european al grupului de leaderi condus de către președintele Macron. Forțat de o clară izolare diplomatică, după ce principalii actori economici mondiali creaseră deja impresia unui boicot practic global, MBS a fost obligat să facă prima mișcare.

Deși povestea diferă din punct de vedere al elementelor față de versiunea turcă, ceea ce au transmis saudiții se poate traduce ca o concesie majoră făcută SUA. Este clar că vizita secretarului de stat Pompeo nu a lăsat nicio iluzie familiei regale. Administrația Trump nu a fost dispusă să cedeze în fața unei crime clare, atât președintele cât și elita republicană înțelegând că se îndreptau spre un dezastru de imagine și geo-strategic de proporții inimaginabile. Din declarația saudită se extrage și informația că prințul moștenitor a preluat conducerea directă a directoratului de informații, pentru a îl moderniza.

În paralel, presa din regat a anunțat arestarea a 18 membri ai serviciilor de informații. Cifra se apropie foarte mult de cea anunțată de către Turcia, care vorbea de o echipă formată din 15 bărbați, toți implicați în moartea lui Khasoggi. Problemele încep însă de acum.

Tradițiile islamice stricte obligă la recuperarea de către familie a corpului. Dacă istoria turcă este adevărată nu există nici un fel de soluție pentru a presa un corp întreg. Astfel SUA, prin intransigența sa, obligă autoritățile de la Riad să rezolve această dilemă profundă. Consecințele reale ale acestei probleme vor fi resimțite pentru lunile care urmează. Prințul moștenitor va trebui să asigure o logică de fier a întregului narativ care a fost relansat astăzi. Glonțul încă nu a fost evitat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel