Cât ne costă de fapt cele 54 de tancuri Abrams în cea mai modernă versiune. MApN explică de ce SUA au anunțat o valoare dublă a contractului

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în  cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Amintim că ieri Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de tancuri Abrams către România pentru suma estimată de 2.53 miliarde de dolari. Suma e dublă față de valoarea contractului anunțată de România.

 

De ce americanii au raportat valoarea achiziției la 2.5 miliarde de dolari în loc de 1.07 miliarde 

 

„Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat”, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

2. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-sua-copy_80736500.jpg)

Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V,  aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naționale a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în țară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar astăzi, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepția celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel