Polonia devine cel mai mare producător de arme din Europa de Est. Industria poloneză de apărare, contract pentru construcția de obuziere K9 și tancuri K2

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Polska Grupa Zbrojeniowa a semnat documente care stabilesc principiile de cooperare industrială cu reprezentanți ai companiilor sud-coreene pentru producția tancurilor K2 Black Panther și a obuzierelor K9 Thunder planificate pentru Polonia. Acest lucru intervine după mai multe luni de dialog cu partea sud-coreeană.

Semnarea documentelor a fost precedată de o altă rundă de negocieri pe care reprezentanții PGZ au purtat-o cu reprezentanți ai companiilor sud-coreene.

Rezultatul rundei actuale de discuții cu compania Hyundai Rotem este așa-numitul ''Term Sheet'', semnat la 23 februarie, care este un document care definește principiile cooperării industriale între PGZ și Wojskowy Zaklady Motoryzacyjne (WZM) și partenerul sud-coreean în domeniul producției, furnizării și mentenanţei tancurilor K2 Black Panther în versiunea K2PL, potrivit Defence24.

Ca urmare a discuțiilor, s-a convenit ca producția comună a tancurilor K2PL și a vehiculelor asociate pe șasiuri pe șenile să aibă loc la uzina constructoare de vehicule militare din Poznan.

De asemenea, a fost definit domeniul de aplicare al capacităților industriale care urmează să fie transferate către WZM și alte întreprinderi asociate PGZ, inclusiv asamblarea tancurilor, crearea de facilităţi industriale care să ajute la producția de carene și turele, producția de suspensii pneumatice, producția unui ansamblu de tunuri și a unei unități de încărcare automată, precum și a altor componente selectate pentru aceste tancuri.

Documentul definește, de asemenea, printre altele, condițiile tehnice și de infrastructură necesare pentru producția și furnizarea de servicii de service, reparații și întreținere în Polonia pe tot parcursul ciclului de viață al tancului. De asemenea, se convine asupra termenilor licenței necesare pentru producția de tancuri pentru forțele armate poloneze și asupra condițiilor de cooperare la export.

La începutul anului 2020, industria sud-coreeană de apărare anunţa că este interesată să participe la programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf), cu tancuri principale de luptă K2 Black Panther. Cooperarea industrială constituie o parte importantă a propunerii care a fost stabilită de către compania coreeană Hyundai Rotem.

Astfel, compania sud-coreeană preciza în urmă cu doi ani că intenționează să colaboreze cu industria de apărare din Polonia pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri K2 Black Panther. 

K2 Black Panther este un tanc dezvoltat de Hyundai Rotem, folosit de armata sud-coreeană și oferit spre achiziţie Poloniei, Norvegiei şi Egiptului.

K2PL este o versiune a lui K2 Black Panther care a fost proiectată în funcție de cerințele și nevoile armatei poloneze. O machetă a lui K2PL a fost prezentată în septembrie 2020 la MSPO, o expoziție internațională de apărare care a avut loc în orașul Kielce, Polonia.

Armamentul principal al K2 Black Panther constă într-un tun cu țeavă lisă de 120 mm/L55 de fabricație germană Rheinmetall produs sub licență în Coreea de Sud. Tunul dispune de un încărcător automat cu 16 proiectile gata de tragere.  Alte 24 de proiectile sunt stocate în interiorul carenei. Armamentul secundar include o mitralieră coaxială de 7,62 mm montată pe partea stângă a tunului, iar o mitralieră grea K-6 de 12,7 mm este montată în partea dreaptă a turelei.


Există un consorțiu polono-coreean pentru producţia de noi blindate


Ca urmare a negocierilor purtate cu Hanwha Aerospace, a fost semnat un acord privind înființarea unui consorțiu polono-coreean pentru producția de obuziere K-9PL. Partea poloneză este reprezentată în acest consorțiu de PGZ S.A. și Huta Stalowa Wola S.A.

Ca urmare a acordului, au fost definite aspecte legate de crearea unei capacități de producție pentru obuziere K9PL la HSW și posibilitatea ca industria poloneză să fie implica în procesul de producţie al pieselor și componentelor utilizate în producția finală planificată a obuzierelor. Prima etapă prevede integrarea și asamblarea finală a obuzierelor cu tun K9PL, iar cea de-a doua etapă prevede producția de obuziere cu tun K9PL  pe liniile de asamblare ale HSW.

Consorțiul polono-coreean înființat va purta discuții suplimentare pentru a detalia împărțirea sarcinilor, în principal în ceea ce privește stabilirea capacităților de producție, reparare și revizie la HSW, necesare pentru executarea contractului de execuție și a serviciilor post-garanție.

Clarificarea aspectelor incluse în documentele semnate reprezintă un pas important în direcția creării de noi capacități pentru industria poloneză de apărare, folosind cooperarea cu companiile sud-coreene.

Polska Grupa Zbrojeniowa este un partener cheie al Armatei Poloneze atât în ceea ce privește producția, cât și, la fel de important, menținerea eficienței echipamentelor pe tot parcursul ciclului de viață al acestora. Din acest motiv, participarea industriei poloneze în toate domeniile, inclusiv în cel al modernizării, este o condiție prealabilă. Asigurarea acestor capacități este o prioritate absolută pentru partea guvernamentală și industrială. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel