Căpitan al forțelor speciale Beretele Verzi, spion pentru Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un fost agent al ''Beretelor Verzi'', unitate de elită a forţelor speciale americane, a pledat vinovat miercuri de spionaj în favoarea Rusiei, a informat Departamentul de Justiţie al SUA, relatează AFP.

Peter Rafael Dzibinski Debbins, în vârstă de 45 de ani, va afla verdictul pe 26 februarie 2021 şi riscă închisoarea pe viaţă. ''Domnul Debbins a recunoscut astăzi că a trădat încrederea acestei ţări prin transmiterea de informaţii sensibile de securitate naţională către ruşi'', a scris într-un comunicat secretarul adjunct al Justiţiei pe probleme de securitate naţională, John Demers.

Potrivit justiţiei americane, Debbins, născut în Statele Unite, având mamă de origine rusă, a fost contactat de Moscova în 1996, chiar înainte de a intra în armată. ''În 1997, Debbins a primit un nume de cod dat de agenţi de informaţii ruşi şi a semnat un document care atesta că doreşte să servească Rusia'', potrivit Departamentului Justiţiei.

Mai târziu, Debbins a fost încurajat de serviciile de informaţii ruse să se alăture forţelor speciale, unde a fost promovat la gradul de căpitan. Potrivit justiţiei americane, fostul ofiţer al forţelor speciale a fost găsit vinovat de furnizarea de informaţii confidenţiale Rusiei, transmite Agerpres.

''Debbins a furnizat, de asemenea, agenţilor de informaţii ruşi numele unor foşti colegi din forţele speciale, precum şi informaţii despre aceştia, astfel încât agenţii (ruşi, nota editorului) să poată alege dacă să-i contacteze sau nu pe aceşti colegi pentru a afla dacă erau dispuşi să coopereze cu serviciile secrete ruseşti''.

Potrivit rechizitoriului, Debbins a stat în Germania, apoi în Azerbaidjan, beneficiind de măsuri de securitate la nivel înalt. Ultimul său contact cu Rusia menţionat în rechizitoriu datează din 2011.

Citește și: SUA vor avea prima femeie care va lupta în cadrul forțelor speciale Beretele Verzi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel