Industria nucleară din Canada vrea să se implice în construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Canada şi industria nucleară canadiană îşi exprimă interesul de a lucra alături de parteneri români la proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 şi la construcţia de noi unităţi nucleare la CNE Cernavodă, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova.

"Astăzi, România şi Canada, prin cooperarea din domeniul nuclear, avansează spre atingerea ţintelor de dezvoltare şi decarbonizare în România. Canada şi industria nucleară canadiană îşi exprimă interesul de a lucra alături de parteneri români la proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 şi la construcţia de noi unităţi nucleare la CNE Cernavodă. De asemenea, industria nucleară canadiană urmăreşte extinderea parteneriatului cu companii româneşti cu expertiză în domeniul CANDU dincolo de piaţa din România, pentru proiecte nucleare din Canada şi alte ţări", a spus Goulet, transmite Agerpres.

La rândul său, Teodor Chirică, preşedinte onorific al ROMATOM, a punctat faptul că, într-un context euro-atlantic mai larg, "cooperarea cu industria nucleară din Canada este un factor crucial în finalizarea celor două noi unităţi de la CNE Cernavodă".

"Punerea în funcţiune a acestora şi extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 vor aduce o contribuţie semnificativă la îndeplinirea obiectivelor de mediu asumate de România, dar şi la consolidarea securităţii energetice a aprovizionării şi bunăstării la nivel naţional şi internaţional. Relaţia dintre cele două industrii din România şi Canada a fost testată cu succes la finalizarea celor două unităţi aflate în funcţiune la Cenravodă, Unitatea 1 finalizată în 1996 şi Unitatea 2 finalizată în 2007", a menţionat Chirică.

Conform datelor prezentate de către preşedintele ROMATOM, Lucian Rusu, în România, la ora actuală, energia nucleară asigură 11.000 de locuri de muncă care ar putea creşte la 20.000 de locuri de muncă odată cu iniţierea noilor proiecte nucleare.

În acelaşi timp, capacitatea industriei nucleare din România este evaluată la 1 - 1,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 30% din lucrările de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcţiune ale Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel