Camioane pentru Armata României. Configurația Iveco: O treime din camioane vor avea cabină blindată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
IVeco Defence Vehicles
IVeco Defence Vehicles

În programul de guvernare al Coaliției, pentru perioada 2020 - 2024, în ceea ce privește obiectivele programelor de înzestrare pentru Armata română, guvernul precizează: „derularea a 2 acorduri­ cadru pentru 2.902 platforme de transport și 363 remorci și semiremorci, cu monitorizarea îndeplinirii obligațiilor offset asumate de furnizorul străin”. E vorba despre înzestrarea cu camioane Iveco.

Așadar, potrivit datelor Ministerului Apărării, România a atribuit în luna decembrie 2019 un contract companiei Iveco pentru fabricarea a 2.902 de camioane. Contractul prevede inițial 940 de camioane militare pentru Armată într-un prim lot, urmând ca ulterior, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea să fie produse în țara noastră. 

În acest sens, Iveco s-a angajat să deschidă o fabrică în România. În urmă cu puțin timp, potrivit unor date publicate de președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban, Iveco a început construcția fabricii de la Petrești, Dâmbovița.

Se subînțelege că astfel se închide subiectul unei cooperări cu Uzina Automecanică Moreni sau cu Roman SA Brașov. Însă important e ca, așa cum solicită MApN, obligațiile de offset să fie respectate iar industria de apărare din România să fie implicată cât mai mult în acest program de înzestrare.

 

Ce prevede de fapt contract. Armata va primii camioane în diverse configurații. O treime vor beneficia de cabină blindată 

 

Conform caietului de sarcini prezentat inițial, țara noastră va primii camioane în diverse configurații. Contractul de aproximativ 940 de camioane este primul contract cadru din programul de 2.902 camioane.

Potrivit celor de la Iveco, Armata României va fi înzestrată cu autovehicule din gama Iveco High Mobility cu tracţiune 4X4, 6X6 şi 8X8, și 8x8 Prime Mover în 16 variante diferite. O treime dintre camioane vor fi dotate cu cabină blindată.

Analizând caietul de sarcini, și cei de la Hotnews amintesc că în ceea ce privește programul de înzestrare cu camioane Iveco, configurațiile autovehiculelor sunt împărțite astfel: 

- Autocamion de transport capacitate mică ACMC - 254 bucățiAutofurgon frigorific AFF - 59 bucăți

- Autocamion de transport capacitate medie ACMD - 536 bucăți

- Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) - 499 bucăți

- Autocamion cu oblon ridicător AOR - 21 bucăți

- Autocamion transport container specializat ATCS - 284 bucăți

- Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) - 34 bucăți

- Autocisternă CL de capacitate medie ACCL - 89 bucăți

- Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) - 40 bucăți

- Autocisternă apă de capacitate medie ACAP - 102 bucăți

- Autocamion de transport capacitate mare ACMR - 503 bucăți

- Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) - 108 bucăți

- Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG - 119 bucăți

-  Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) - 13 bucăți

- Autotranscontainer ATC - 199 bucăți

- Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE - 42 bucăți

CITEȘTE ȘI: Mai construim camioane militare în România? Viorel Manole: Am mari rezerve. Industria românească nu a fost contactată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel