Bulgaria vrea să achiziționeze blindate Piranha V produse în România. Pentru a doua oară România riscă să se împuște singură în picior

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Piranha V, Bulgaria. Sursă foto: General Dynamics
EXCLUSIV
Piranha V, Bulgaria. Sursă foto: General Dynamics

Interesul mare pentru Piranha V al țărilor din regiune oferă o nouă oportunitate majoră industriei de apărare din România să devină un jucător important la nivel european.

Potrivit surselor DefenseRomania, Bulgaria vrea să achiziționeze blindate Piranha V, printr-un contract G2G. Transportoarele ar trebui să fie produse în țara noastră.

Sursele noastre precizează că o delegație oficială a Bulgariei a fost deja în aceste săptămâni la București unde a discutat despre achiziția de Piranha V prin procedură G2G.

Se pare însă că în acest moment, cu toate că industria e capabilă să demareze și să finalizeze cu succes un asemenea program, pe care-l așteaptă cu interes maxim, marea problemă e reprezentată de cadrul legislativ care pune piedici în ceea ce privește producția și transferul blindatelor.

Situația ar trebui să fie reglementată la nivel politic.

Interesant e că tot din aceeași cauză birocratică s-a mai pierdut o oportunitatea ca Piranha V să fie produse în România pentru un alt stat aliat.

 

România riscă să se împuște singură de două ori în picior, după ce a mai pierdut o oportunitate de a produce blindate Piranha V pentru un alt stat aliat

 

2. Piranha V,... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Transportor blindat Piranha V aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

Astfel, Bulgaria nu e prima țară din regiune care intenționează să achiziționeze Piranha V produse în România. 

Prima pe listă a fost Slovacia, iar din informațiile noastre mai există o altă țară din regiune care ia în calcul achiziția de Piranha V.

În luna aprilie a acestui an DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că Slovacia a cerut un RFI (request for information) către General Dynamics cu privire la Piranha V iar în cazul în care Bratislava ar fi ales Piranha V, acestea urmau să fie produse în România. Din păcate Bucureștiul nu a reușit să respecte anumite termene fapt pentru care a pierdut oportunitatea.

Rămâne de văzut dacă autoritățile de la București și din cadrul Ministerului Economiei au învățat ceva din „lecția” slovacă.

Ar fi a doua oară când România s-ar împușca singură în picior și ar pierde oportunitatea de a produce Piranha V pentru un stat aliat din regiune.

Amintim că Sofia a anulat programul de înzestrare cu blindate anul trecut după ce s-a constatat că ofertele de preț ale ofertanților preselectați au depășit bugetul alocat de aproximativ 800 de milioane de dolari. 

Astfel, Bulgaria a ales Piranha V, opțiunea fiind G2G (guvern la guvern).

Vecinii noștri de la sud de Dunăre ar fi interesați de aproximativ 150 de blindate Piranha V, care sunt produse și pentru Armata română, în țară, în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel