Bomba care a ucis 40 de copii, vândută de SUA

Bianca Ştefan |
Data publicării:
Bombă
Bombă

Bomba, care a ucis 51 de persoane, între care 40 de copii, lansată asupra unui autobuz într-un raid aerian atribuit coaliţiei conduse de Arabia Saudită în nordul Yemenului, a fost comercializată de SUA în cadrul unui acord între Departamentul de Stat şi Riad.

Imagini care arată cifrele de pe schijele bombei, filmate la puţin timp după atacul de joi, 9 august, în Saada - fief al rebelilor - indică faptul că este vorba despre o bombă de tip Mark 82 (Mk82), cu ghidaj laser de preciziei, concepută de compania de apărare americană Lockheed Martin, a precizat vineri canalul CNN, citând experţi în armament.

Fostul preşedinte Barack Obama interzisese vânzarea bombelor ghidate cu laser către Arabia Saudită după utilizarea unui tip de proiectil similar într-un raid aerian care ucisese 140 de persoane în cursul unei ceremonii funerare în Sanaa, capitala Yemenului, în octombrie 2016.

Dar Donald Trump a ridicat această interdicţie după ce şi-a preluat atribuţiile prezidenţiale în 2017.

56 de copii se află de asemenea printre cele 79 de persoane rănite la 9 august în provincia Saada, potrivit Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Coaliţia a fost acuzată că a comis numeroase abuzuri împotriva civililor. Ea şi-a admis responsabilitatea pentru unele raiduri, dar ea îi acuză cu regularitate pe rebelii houthi că se amestecă printre civili şi că îi utilizează ca scuturi umane.

Războiul în Yemen a făcut circa 10.000 de morţi de la intervenţia coaliţiei sub comandament saudit în martie 2015 şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară" în lume, potrivit ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel