Boeing dezvăluie noul concept de rachete aer-aer cu rază lungă. LRAAM nu va concura cu alte rachete americane

Cătălin Costea |
Data publicării:
Un F-22 Raptor, lansând o rachetă AIM-120. Sursă foto: USAF via The Drive
Un F-22 Raptor, lansând o rachetă AIM-120. Sursă foto: USAF via The Drive

Pe 20 septembrie, în cadrul Conferinței Air, Space & Cyber organizată de Asociația Forțelor Aeriene ale SUA, Boeing  a prezentat un nou concept de rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune. Arma, denumită chiar LRAAM (rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune), este compusă din două secțiuni, un corp principal, denumit „vehicul ucigaș”, atașat la o secțiune de propulsie la care se renunță după consumarea combustibilului.

Un reprezentant al Boeing a declarat pentru The War Zone că proiectul LRAAM a fost elaborat ca răspuns la solicitarea extinsă a Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA (AFRL) de anul trecut, prin care s-a cerut companiilor să prezinte idei avansate pentru viitoarele rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune.

Boeing a precizat că LRAAM, care se află în stadiul conceptual de dezvoltare, se concentrează în principal pe aspectul de „impuls” al designului, în care secțiunea din spate, cu un corp asemănător “vehiculului ucigaș” aflat în secțiunea din față, oferă o lansare de mare viteză și transportă întregul ansamblu pe prima parte a traiectoriei, până la consumarea combustibilului, după care cade. Apoi, cel de-al doilea motor, dispus în secțiunea din față a rachetei, se aprinde și va asigura propulsia pentru restul zborului.

 

Viteză, autonomie și manevrabilitate

 

2. Conceptul ... (lraam_03899000.jpg)

Conceptul viitoarei rachete aer-aer LRAAM dezvoltată de Boeing. Sursă foto: The Drive

Având în vedere starea timpurie de dezvoltare a armei, există informații limitate despre performanțele LRAAM. Cu toate acestea, la modul general, conceptul ar trebui să ofere o rachetă care are viteză și autonomie semnificative, precum și un grad ridicat de manevrabilitate în faza finală a traiectoriei. Așteptările privind capacitatea suplimentară de manevră provin de la utilizarea separată a “vehicului de ucidere”, care reduce frecarea și greutatea în comparație cu o armă de dimensiuni similare pe tot parcursul zborului.

Termenul „vehicul ucigaș” poate indica, de asemenea, un design gândit să folosească exclusiv forța de impact pentru a distruge ținta, mai degrabă decât un focos. Utilizarea unui focos ar permite însă producătorului să optimizeze capacitatea de combustibil și manevrabilitatea armei, păstrând totodată pachetul general relativ mic.

De asemenea, această configurație deschide posibilitatea de a utiliza secțiunea frontală în sine ca rachetă cu rază mai scurtă de acțiune.

 

LRAAM nu va concura cu alte rachete

 

Boeing a mai specificat că LRAAM nu va concura cu programele existente de rachete aer-aer, indicând faptul că această armă reprezintă o capacitate suplimentară pentru mijloacele aeriene și nu vizează înlocuirea niciunui alt proiect. Precizarea vine să înlăture speculațiile privind posibila amenințare a proiectului rachetei AIM-260 (JATM), un efort comun al Forțelor Aeriene și Marinei SUA, care l-a rândul său se dorește un înlocuitor al rachetei aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120.

 

China a dat tonul

 

Se cunoaște că un factor cheie în demararea programului AIM-260 a fost dezvolatrea de către China a rachetei PL-15, analogă în linii mari cu varianta americană AIM-120D.

Ulterior, au apărut imagini ale unui avion de luptă chinezesc care transporta o rachetă aer-aer mult mai mare, potențial capabilă să atace sistemele de avertizare timpurie americane și alte aeronave de sprijin similare, precum aeronavele cisternă sau platformele de cercetare, de la distanțe extreme.

În acest context, cererea în cadrul Air Force, precum și a Navy, pentru rachete aer-aer cu rază de acțiune mare este în creștere. Acestea se pare că tind să devină o categorie distinctă de arme aer-aer, care vor ocupa un rol important în arsenalul  aerian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel