Blindate 4x4 pentru Armata română: Sherpa sau JLTV? O decizie a României ar putea echilibra bătălia dintre francezi și americani

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine
EXCLUSIV
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine

În cursul anului trecut a fost publicată de către MApN hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul etapei I a programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU). Pe scurt, programul de înzestrare cu blindate 4x4.

România intenționează să schimbe parcul de autovehicule tactice blindate de tip ușor. Actualul parc are un grad de uzură mare, majoritatea autovehiculelor fiind de generație veche.

Potrivit datelor oficiale se urmărește achiziționarea de „autovehiculele tactice blindate de tip ușor - ATBTU, varianta de bază și 8 tipuri de derivate”. Acestea vor fi achiziționate vor fi în număr de 1059.

 

Oshkosh cu JLTV, marele favorit pe actualul caiet de sarcini

 

2. JLTV, surs... (jltv-oshkosh-defense_68350700.jpg)

JLTV, sursă foto: Oshkosh Defense

DefenseRomania a scris încă de când a fost publicat documentul oficial că cerințele oficiale oferă indicii către un mare câștigător.

Pentru că, în ceea ce privește competitorii știm că există interes din partea mai multor giganți, dar în joc s-ar afla cu adevărat două oferte. Americanii de la Oshkosh cu JLTV și francezii de la Arquus cu Sherpa. Acestea sunt cele două companii care s-ar afla în pole position, deși cu programul au mai cochetat și cei de la General Dynamics cu vehicule de tip EAGLE sau Thales cu Hawkei.

Există însă două cerințe-cheie în caietul de sarcini:

„Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani:

a) cel puțin 1.059 produse similare ATBTU către state care la data livrării produselor erau membre NATO;

b) cel puțin 278 produse similare ATBTU într-un interval de 12 luni”.

În baza acestor cerințe s-ar încadra doar cei de la Oshkosh cu celebrele JLTV, blindate care au fost achiziționate de România și pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS).

 

Tot mai multe zvonuri despre faptul că România va elimina clauza

 

3. Arquus She... (arquus-sherpa-4x4-romania_20081700.jpg)

Arquus Sherpa 4x4. Foto: DefenseRomania

DefenseRomania deține informații cu privire la faptul că există o mare probabilitate ca în cele din urmă aceaste clauze să fie eliminate.

Astfel, competiția dintre americanii de la Oshkosh și francezii de la Arquus va deveni mult mai echilibrată.

În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal pe canalele media DefenseRomania, Viorel Manole, director Patromil, a fost întrebat dacă există și la nivelul industriei de apărare aceste informații cu privire la modificarea caietului de sarcini în programul 4x4.

„Chiar și noi Patromil am făcut observații iar de unele s-a ținut cont. E adevărat că a fost acest semn de întrebare cu privire la faptul că doar Oshkosh ar putea respecta cerințele. Nu ar fi imposibil să se intervină în sensul creșterii competitivității”, a precizat reprezentantul companiilor din industria de apărare aflate sub egida Patromil.

Întrebat dacă va fi modificată această clauză sau nu, Viorel Manole s-a rezumat să afirme: „Îmi puneți întrebarea greșit. Eu mi-aș dori ca la licitație să se prezinte cât mai mulți. Cu cât sunt mai mulți competitori cu atât industria locală va fi mai căutată pentru oferte”, dar a continuat: „Noi credem că da și se va mai umbla la caietul de sarcini. Îmi doresc însă să se facă acest lucru transparent”.

CITEȘTE ȘI: Francezii propun României blindate Sherpa 4x4 și vor ca 70% din vehicul să fie „made in Romania”. Arquus, în discuții avansate cu Moreni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel