Blindate JLTV pentru România, la Automecanica Moreni? Americanii de la Oshkosh s-au mișcat mai rapid și au cerut un audit

Tudor Curtifan |
Data publicării:
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine

În programul blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României francezii de la Arquus și americanii de la Oshkosh par să fie favoriți. Ambele părți au promis cooperare cu industria de apărare din România.

Oferta americanilor de la Oshkosh e reprezentată de blindate JLTV, în timp ce francezii de la Arquus intră în competiție cu blindate de tip Sherpa.

La finalul lunii septembrie DefenseRomania a participat la prezentarea în țară a Sherpa Light. Francezii au informat atunci că discută cu mai multe companii din domeniul apărării în vederea programului de înzestrare, atât de stat cât și private.  Arquus dorește să construiască în țară blindatele și una din variantele luate în calcul e Uzina Automecanica Moreni.

De partea cealaltă, în această primăvară, Oshkosh a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania că intră oficial în competiția pentru vehicule blindate și neblindate 4x4 cu modelul JLTV.

La vremea respectivă reprezentanții companiei americane ne-au transmis că sunt dispuși să coopereze industrial cu firmele de apărare din România, numind chiar câțiva posibili parteneri, inclusiv Automecanica Moreni.

Trebuie să precizăm că Oshkosh a fost deja selectată, tot cu vehicule JLTV, pentru înzestrarea Forțelor de Operații Speciale ale României. 

 

Americanii s-au mișcat mai rapid și par să le fi luat fața francezilor de la Arquus. Cei de la Oshkosh au solicitat un audit și au demarat discuțiile cu Automecania Moreni

 

Potrivit liderului de sindicat de la Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, Oshkosh a venit deja în țară și a demarat discuțiile cu Moreniul pentru JLTV.

„Armata vrea transportoare blindate uşoare. Pe francezi îi aşteptăm, dar s-au mişcat doar declarativ. Americanii au făcut auditul, au venit la fabrică. Noi suntem în negocieri cu americani. Deocamdată francezii au avut doar o intenţie. Cei mai avansaţi în această chestiune sunt americanii, tot ei cred că vor fi şi câştigătorii. Noi vom fi deschişi la negocieri la toată lumea. Am mai păţit-o o dată: am negociat cu nemţii şi au câştigat americanii”, a declarat Constantin Bucuroiu, pentru publicația Adevărul.

Liderul de sindicat a deplâns și criza forței de muncă.

„Salariile sunt destul de scăzute, lucru care ne-a făcut să pierdem foarte mult tineret în ultima vreme. În ultimul an am angajat 74 de tineri, dar jumătate dintre ei au plecat. Noi am făcut o mărire de salariu, dar nu este una consistentă. Problema cea mai gravă e că angajăm tineri, îi specializaăm şi apoi pleacă din cauza salariului. Tinerii sunt destul de implicaţi, dar nu ştim să îi păsătrăm”, a completat Constantin Bucuroiu.  

4.380 lei brut este salariul mediu al unui angajat în industria de apărare de la Moreni, acolo unde sunt angajate 300 de persoane, mai precizează sursa citată.

Amintim că programul de înzestrare cu autoturisme blindate și neblindate de tip ușor 4x4 pentru Armata României este cuprins în Carta Albă a Apărării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel