Biden: SUA poate trimite mai multe trupe în România si Polonia dacă Rusia invadează Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: US Army
Sursă foto: US Army

Statele Unite sunt dispuse să-şi sporească prezenţa militară pe teritoriul statelor membre NATO din Estul Europei, cum ar fi Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele SUA, Joe Biden.

Biden a respins ideea că administrația sa vă retrage trupele militare americane din fostele țări sovietice – aşa cum a cerut recent Moscova – pentru a detensiona relaţiile diplomatice cu Rusia - care a desfăşurat tehnică militară și peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, potrivit Defense One.

„Nu este loc pentru aşa ceva”, a spus Biden la o conferință de presă organizată la Casa Albă. „Vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia sau România, etc., dacă, de fapt, ele se pun în mișcare (n.a. – trupele ruse de la graniţa cu Ucraina), avem o obligație sacră în Articolul 5 de a apăra acele țări (n.a – flancul estic) pentru că fac parte din NATO'', a precizat Joe Biden.

Președintele american Joe Biden a mai spus că Statele Unite nu vor „staționa permanent” trupe în fostele state sovietice. Biden a precizat că Statele Unite sunt dispuse să limiteze accesul Rusiei la sistemul bancar internațional dacă trupele ruse vor invada Ucraina. 

După cum aminteşte publicaţia Defense One, aliații est-europeni ai SUA au făcut eforturi pentru o prezență mai mare a trupelor americane pe teritoriul lor pentru a creşte descurajarea împotriva Rusiei. 

În 2018, Polonia a propus denumirea unei baze militare după președintele Donald Trump, în schimbul stabilirii unei prezenţe militare permanente pe teritoriul său.

De asemenea, Lituania investește milioane de euro în dezvoltare facilităților sale militare pentru a încerca să stabilească o desfășurare mai mare de trupe pe teritoriul său, cei drept prin rotație, pe fondul temerilor crescute cu privire la acţiuni militare ostile ale Rusiei. 

De la sfârșitul anului trecut, Rusia a desfăşurat tehnică şi aproximativ 100.000 de militari de-a lungul graniței sale cu Ucraina. Săptămâna aceasta, Moscova a declarat că trimite mai multe trupe în Belarus pentru un exercițiu comun, stârnind temeri că Rusia ar putea ataca Kievul din nord.  

Declaraţiile președintelui american Joe Biden au venit la scurt timp după cele ale președintelui francez Emmanuel Macron care a anunțat ieri, în cadrul unei reuniuni, disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României, în contextul tensiunilor tot mai mari din Europa de Est și temerilor privind o nouă agresiune a Federației Ruse în Ucraina.

Europarlamentarul Nathalie Loiseu, din grupul european Renew Europe, a preluat anunțul președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea de a disloca trupe militare pe teritoriul României.

Franța și-a manifestat astfel solidaritatea cu statele din Europa de Est și a reiterat angajamentul cu privire la securitatea în regiunea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel